Denník N

Orbánova elitná akadémia prichádza na Slovensko, maďarská vláda jej darovala stámilióny eur

Šéf nadácie MCC a Orbánov poradca Balázs Orbán. Foto - Facebook/MCC
Šéf nadácie MCC a Orbánov poradca Balázs Orbán. Foto – Facebook/MCC

Maďarská vzdelávacia inštitúcia blízka vláde Viktora Orbána Mathias Corvinus Collegium, ktorá sa zameriava na starostlivosť o talenty, bude po Rumunsku a Ukrajine pôsobiť aj na Slovensku. Počas uplynulých rokov ju vlády Fideszu podporovali obrovskými sumami.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Mathias Corvinus Collegium (MCC), ktoré sa v Maďarsku najčastejšie spomína len ako elitné vzdelávacie centrum Fideszu, pokračuje v svojom rozširovaní na Slovensku. MCC je inštitúcia venujúca sa starostlivosti o talenty, ktorá ponúka doplňujúce vzdelávanie popri štúdiu pre mládež v rôznom veku, od žiakov základných škôl až po poslucháčov univerzít.

Popri sídle v Dunajskej Strede bude inštitúcia prítomná na území celého Slovenska prostredníctvom rôznych podujatí. Jej obsadenie ešte nie je úplne známe, no jej zakladatelia majú ambiciózne plány.

Čo je MCC a ako sa vypracovala

MCC získala pozoruhodný majetok priamo od maďarskej vlády najmä v rokoch 2020 – 2021. Štát jej daroval 10 percent akcií veľkej farmaceutickej firmy Richter a takisto 10 percent spoločnosti MOL v hodnote približne 280 miliárd forintov (asi 750 miliónov eur). Tieto akcie prinášajú ročne zisk vo forme dividend približne dva milióny eur.

Vláda darovala nadácii peniaze aj z takzvaného hospodárskeho fondu – sto miliárd forintov (asi 260 miliónov eur) – a do vlastníctva nadácie sa dostalo aj sedem nehnuteľností v rôznych mestách v Maďarsku.

Z nadácie MCC sa stala „nadácia spravujúca majetok vo verejnom záujme“ – orbánovci umiestnili do týchto inštitúcií počas uplynulých rokov obrovské množstvo štátneho majetku, pričom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Slovensko

Teraz najčítanejšie