Denník N

Z amerických knižníc miznú diela o rasizme a queer ľuďoch. Knihovníci sa boja pokuty aj väzenia

Zoznam kníh, ktoré v Spojených štátoch minulý rok najčastejšie čelili snahám o odstránenie zo školských a verejných knižníc. Grafika - American Library Association
Zoznam kníh, ktoré v Spojených štátoch minulý rok najčastejšie čelili snahám o odstránenie zo školských a verejných knižníc. Grafika – American Library Association

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Jedenásťročná Pecola vyrastá v chudobnej afroamerickej štvrti v Ohiu. Denne doma sleduje hádky a bitky, opakovane počúva posmešky, zažíva ponižovanie aj sexuálne zneužívanie otcom. Tiché a utiahnuté dievča verí, že ak by malo o čosi modrejšie oči, nedialo by sa jej v živote toľko zlých vecí.

Príbeh Pecoly je knižnou klasikou o rasizme a násilí v 40. rokoch minulého storočia. Autorkou knihy The Bluest Eye (Veľmi modré oči) je držiteľka Nobelovej ceny za literatúru Toni Morrison.

Tento titul však časť Američanov nechce v školských a verejných knižniciach, pretože je podľa nich nevhodný pre deti. Americká asociácia knižníc tvrdí, že ide o knihu, ktorá čelí tretiemu najvyššiemu počtu žiadostí o jej odstránenie.

Americké knižnice ešte neboli také zavalené žiadosťami o odstránenie kníh ako teraz. Kým pred pár rokmi počítali takéto pokusy v desiatkach, minulý rok ich počet vzrástol na takmer 1300. Vo viacerých štátoch sa navyše republikánom podarilo presadiť zákony, ktoré knihovníkom a knihovníčkam hrozia pokutou alebo väzením, ak mladistvým sprístupnia „obscénny či škodlivý obsah“.

Knihy vyraďujú pre istotu

Za škodlivú či obscénnu literatúru by sa dali označiť rôzne tituly – od konšpiračných kníh, cez červenú knižnicu s explicitným obsahom až po historickú literatúru z čias, keď bolo ponižovanie a štvanie proti menšinám štandardom. Drvivá väčšina sťažností na americké knižnice sa však dnes zameriava na knihy o LGBTI+ téme či o ľuďoch inej farby pleti.

Kniha, na ktorú prišlo minulý rok knižniciam najviac sťažností, je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

LGBTI+

Mladí

Kultúra, Rodina a vzťahy, Svet

Teraz najčítanejšie