Denník N

Školský týždeň: Na učebnice pôjde najmenej peňazí za posledné roky

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, nezávislá analytická a výskumná organizácia, ktorej cieľom je najmä na základe dát a výsledkov výskumu zlepšovať kvalitu školstva. Podporiť ho môžete tu.

Minulý týždeň ministerstvo školstva zverejnilo, koľko peňazí dostanú školy na nákup učebníc na budúci školský rok. Je to každoročná dráma. Od roku 2020 si totiž školy nakupujú učebnice samy, štát im na to dáva účelový príspevok podľa počtu detí. Suma nebýva každý rok rovnaká a školy tŕpnu, či budú mať dosť peňazí.

V tomto roku je suma na učebnice extra nízka. Pozrime sa, ako sa vyvíjala výška príspevku na učebnice od jeho zavedenia v roku 2020, koľko peňazí školy dostanú tento rok a čo to bude znamenať.

Každoročne je problémom nedostatok peňazí

Nový model nákupu učebníc zaviedol bývalý minister školstva Branislav Gröhling (SaS) krátko po svojom nástupe do funkcie. Do roku 2020 tvorbu a nákup učebníc centrálne riadilo ministerstvo školstva. Pre väčšinu predmetov pritom existovala len jedna učebnica, ktorú štát školám hradil a distribuoval. Len v prípade niektorých predmetov ako prvouka či cudzie jazyky súbežne fungoval aj systém príspevku, za ktorý si školy učebnice nakupovali samostatne.

Od roku 2020 sa úplne prešlo na takzvaný učebnicový príspevok. Školy tak nakupujú učebnice samy. Vyberajú pritom zo zoznamu učebníc schválených ministerstvom. Po takomto modeli dlhodobo volala odborná aj učiteľská verejnosť. A podobným spôsobom sa nakupujú učebnice vo väčšine európskych krajín.

Aké má nový model výhody? Predovšetkým školy už nie sú odkázané na jedinú štátnu učebnicu. Z ministerského zoznamu si môžu vybrať učebný materiál, ktorý najlepšie vyhovuje ich potrebám a požiadavkám. Počet schválených učebných materiálov navyše medzičasom výrazne stúpol a ponuka sa ďalej rozširuje. Školy teda majú čoraz väčší výber.

Rizikom učebnicového príspevku však môže byť nedostatok peňazí. Upozornila na to už analýza z roku 2016, ktorá vznikla na samotnom ministerstve školstva. Príklady z Česka či Lotyšska totiž ukazovali, že otvorený učebnicový trh narážal na nedostatok peňazí. Niektoré krajiny (Chorvátsko či Maďarsko) preto dokonca ceny učebníc regulovali.

Hoci sa o tomto riziku vedelo, narazili sme naň aj na Slovensku. Školy síce dostali možnosť výberu učebníc, ale nedostali na ne dosť peňazí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie