Denník N

Ako sa v Sovietskom zväze vyrovnali s hladomorom a čo z toho vyplýva

Rok 1933, na uliciach Charkiva ležia obete hladomoru. Foto – Alexander Wienerberger/Wikimedia Commons
Rok 1933, na uliciach Charkiva ležia obete hladomoru. Foto – Alexander Wienerberger/Wikimedia Commons

Prekladám teraz knihu Anne Applebaumovej o ukrajinskom hladomore; vyjde ešte v tomto roku. Niekedy to nie je príjemná práca, lebo sa tam nedejú pekné veci.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Myslím si, že je fantastické, keď krajina ako Rusko, ktorá zaberá odhadom desať percent zemskej súše, bojuje proti imperializmu. A tí Čukčovia čo? Prišli do Moskvy a veľmi pekne tam prosili, aby ich tí Rusi láskavo kolonizovali, lebo inak si nevedia rady? Asi nie, všakže.

Nehovoriac o Sovietskom zväze: všetky tie krajiny, ktoré sú dnes samostatné, veľmi nedostali na výber, kam budú patriť. Mali len jednoducho smolu na suseda s imperialistickými chúťkami.

Prekladám teraz knihu Anne Applebaumovej o ukrajinskom hladomore; vyjde ešte v tomto roku. Niekedy to nie je príjemná práca, lebo sa tam nedejú pekné veci.

Téza je, že ukrajinský hladomor bol konkrétne a špecificky namierený proti Ukrajine ako krajine a Ukrajincom ako národu. Mal urobiť poriadok: skoncovať s rečami o sebaurčení a dokonca samostatnosti. Inými slovami — genocída.

Nájdu sa však aj iní, ktorí hovoria, že ukrajinský hladomor bol súčasťou celkového hladomoru v Sovietskom zväze, ktorý vypukol v dôsledku zavádzania centrálne plánovaného hospodárstva a triedneho boja. Teda že k nemu na Ukrajine nepochybne naozaj došlo a práve tam bol najhorší, ale nebol voči nej špecificky zameraný. Že to — veľmi zjednodušene povedané — nebolo osobné.

Medzi týmito dvoma interpretáciami sa beznádejne zmietam bez toho, aby som potreboval mať jasný názor (favorita mám).

V každom prípade platí, že keď sa hladomor skončil, v Sovietskom zväze sa konalo sčítanie obyvateľstva, ktoré malo dokázať, že ľudia pribúdajú a Sovietskemu zväzu sa darí. Výsledky nanešťastie ukázali, že oproti očakávaniam chýba zhruba

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Komentáre

Teraz najčítanejšie