Denník N

Psychiater: Kofeín vás neudrží bdelých donekonečna, môj pacient nakoniec zaspal za volantom

Foto - Jack Carter/Unsplash
Foto – Jack Carter/Unsplash

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Píše psychiater Richard A. Friedman, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

Nedávno mi môj 32-ročný pacient povedal, že išiel autom do práce a na červenej zaspal za volantom. Cítil sa zahanbene, keď ho policajt následne zatkol pre podozrenie, že šoféroval opitý alebo pod vplyvom drog. Nič z toho však nebola pravda.

V skutočnosti šoféroval pod silným vplyvom chronickej spánkovej deprivácie. Myslel si, že ju dokáže udržať na uzde so stále sa zvyšujúcim množstvom kofeínu.

Cítil, že nestačí vysiľujúcemu tempu svojho doktorandského štúdia a učiteľských povinností, a tak sa rozhodol, že uberie hodinu až dve zo svojej spánkovej rutiny. Spoliehal sa na to, že ranná káva mu „dobije baterky“.

Stratégia spočiatku fungovala a cítil sa čulý a plný energie. Niekoľko mesiacov bol veľmi produktívny a sústredený, až si jedného dňa uvedomil, že jeho spotreba kávy stúpla z jednej šálky denne na šesť. V noci spával len päť hodín – o dve menej, než bolo jeho zvykom.

Ako kofeín klame mozog

Jedna malá 8-uncová šálka kávy (236 mililitrov) obsahuje zhruba 100 miligramov kofeínu. Za bezpečnú dennú dávku sa všeobecne považuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Človek

Duševné zdravie

Zdravie

Teraz najčítanejšie