Denník N

Vedec Szemes: Únik vírusu z laboratória nemožno vylúčiť, no prevažujú dôkazy, že SARS-CoV-2 má prirodzený pôvod

Podľa niektorých SARS-CoV-2 unikol z virologického inštitútu vo Wuchane, no väčšina vedcov sa naďalej kloní k hypotéze o prirodzenom pôvode vírusu. Foto – AP
Podľa niektorých SARS-CoV-2 unikol z virologického inštitútu vo Wuchane, no väčšina vedcov sa naďalej kloní k hypotéze o prirodzenom pôvode vírusu. Foto – AP

Ak má vírus SARS-CoV-2 prirodzený pôvod, treba sa zmieriť s tým, že pri súčasnom životnom štýle podobná udalosť prenosu nastane v najbližších rokoch znova, myslí si vedec Tomáš Szemes z UK v Bratislave.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Stery, ktoré sa po 1. januári 2020 odobrali z povrchov na mokrom trhu vo Wuchane, obsahujú okrem genetického materiálu ľudí a živočíchov aj stopy SARS-CoV-2.

Podľa viacerých vedcov ide o vôbec najsilnejšie dôkazy, že vírus má prirodzený pôvod.

Denník N už v marci písal, že zďaleka nejde o definitívny dôkaz prirodzeného pôvodu korony, keďže spoločný výskyt SARS-CoV2 a genetického materiálu zvierat v odobratých vzorkách nevylučuje možnosť, že vírus na trh doniesol už infikovaný človek alebo ľudia.

Také osoby mohli pochádzať napríklad z wuchanského virologického inštitútu. Časť laickej – ale i odbornej verejnosti – ho považuje za možné miesto úniku vírusu.

Nová štúdia

Na druhej strane mokrý trh bol len jedným zo štyroch miest v 11-miliónovom Wuchane, kde sa predávali živé zvieratá schopné prenášať SARS-CoV-2.

Z toho dôvodu je nepravdepodobné, aby tak veľa prípadov ochorenia na počiatku pandémie súviselo s trhom čisto náhodne, uvažuje časť vedcov.

Podľa nich preskočil vírus z psíkov medvedíkovitých či iných živočíchov na ľudí na trhu a z neho sa postupne rozšíril do celého sveta.

Túto hypotézu zamotáva preprint (nerecenzovaná štúdia), ktorý pred zhruba mesiacom vydal virológ Jesse Bloom zo Strediska Freda Hutchinsona pre výskum rakoviny.

Podľa viacerých vedcov, ktorých oslovil Nature, The New York Times alebo Scientific American však nová štúdia nevylučuje hypotézu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Veda

    Teraz najčítanejšie