Denník N

Čo začal socializmus, dokončili 90. roky v demokracii. Ako sa z Luníka IX stalo segregované rómske sídlisko

Luník IX počas návštevy pápeža v septembri 2021. Foto N - Vladimír Šimícek
Luník IX počas návštevy pápeža v septembri 2021. Foto N – Vladimír Šimícek

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Tento text vznikol v spolupráci s webom Romano fórum

„Podarilo sa nám to presne rok od návštevy pápeža,“ hovorí starosta Luníka IX Marcel Šaňa a ukazuje na oddychové miesto s lavičkami, ktorému dominuje kríž. Na autobusovej zastávke za ním ho zdraví hlúčik obyvateľov tohto najväčšieho rómskeho osídlenia na Slovensku. Idú do mesta na nákupy.

Na etnicky segregovanom košickom sídlisku funguje len zopár malých predajní, novinkou je kaviareň. „Chceli sme, aby ľudia mali miesto, kde by sa stretávali, mohli sa porozprávať pri káve a kofole. Tvrdý alkohol tu nepredávame,“ hovorí starosta.

Keď v roku 2014 prevzal úrad, oddychové zóny neboli témou. O Luník IX desaťročia nikto nestál, mesto, kraj aj štát dávali od mestskej časti ruky preč. Sídlisko malo štvrťmiliónový dlh, nefungovalo verejné osvetlenie, kopy odpadkov sa týčili do výšky druhého poschodia.

A hoci sa situácia na Luníku IX pomaly zlepšuje, zostáva otázka, ako a prečo sa z neho stal kedysi odstrašujúci príklad. Odkiaľ sa vzala myšlienka presťahovať tisíce Rómov na panelové sídlisko? Kto a prečo ju schválil?

Hľadali sme odpovede u starostu, na sídlisku medzi jeho obyvateľmi aj v dostupných výskumoch, ktoré mapujú vznik okrajovej mestskej časti Košíc – predovšetkým v štúdii historika SAV Ondreja Ficeriho s názvom Luník IX: Zrod rómskeho geta.

Zmena urbanistického plánu a vyhlásená súťaž by mohli otvoriť debatu, aké bývanie stavať na Luníku IX. Foto N – Vladimír Šimíček
Luník IX z dronu. Foto – archív Marcela Šaňu

Premeny Košíc, 25-tisíc zamestnancov VSŽ a nútený „rozptyl“ a odsun Rómom

V 60. rokoch 20. storočia sa Košice menili na nepoznanie. Založenie Východoslovenských železiarní znamenalo masovú výstavbu bytov pre 25-tisíc zamestnancov. Do budúceho priemyselného veľkomesta prichádzali za novým životom tisíce ľudí, medzi nimi aj Rómovia a Rómky.

Rómovia si bývanie hľadali najmä v časti Tábor,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie