Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Tragické, komické a tragikomické prvky slovenskej štátnosti

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

1. Stranger Things 2. Tinker, Tailor, Soldier, Spy 3. Minority Report

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka.

1. Stranger Things

Veľké dejiny vedia byť sviňa. Občas takmer všetkým pomôžu (v skutočnosti sa najeme práve z grafov), často takmer všetkým ublížia. Každému trochu inak a zároveň veľmi podobne. Ale aspoň ich človek nemusí brať osobne.

Zato keď si vás štát vyberie, aby si z vás uťahoval, nikto iný si tú paseku nemusí ani len všimnúť, a predsa máte pocit, akoby sa vám do tváre vyškieral samotný leviatan.

Raz už sme tu spomenuli osud rodiny, kde dcérka zápasí s cukrovkou a so 60-percentným zdravotným znevýhodnením, ale úrady jej rodičom už roky hovoria, že žiadnu špeciálnu opateru nepotrebuje. Úplne zdravý človek má 120 bodov sebestačnosti, ona má vraj 115.

Nemá to ten náboj ako parlamentné žonglovanie s miliardami ani tú spoločenskú brizantnosť ako úryvky z vyšetrovacích spisov. Nie je to jednoducho divácky atraktívne. A zároveň je to poloha, v ktorej si človek onen prorodinný zápal štátu dokáže overiť na vlastnej koži.

Táto konkrétna vec sa vlečie už tri roky. S tými istými chybami, pre ktoré už to správny súd dvakrát zrušil, a s ďalšími, ktoré pribudli. Tu ich všetky rozpletať nejdeme, ale jednu ukážku si dovolíme.

Pri tom prvom raze dostali rodičia od Najvyššieho správneho súdu odkaz, že šesťročné dieťa, ktoré má aplikovanú kanylu so životne dôležitým inzulínom, netreba pri

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie