Denník N

V menčestri a pri sliepkach nevie konkurovať Uhríkovi v obleku. Ako vyzerá Kotlebov úpadok

Marian Kotleba vo februári 2022 ešte ako poslanec parlamentu. Foto - TASR
Marian Kotleba vo februári 2022 ešte ako poslanec parlamentu. Foto – TASR

Marian Kotleba a jeho ĽSNS boli ešte pred voľbami považovaní za hrozbu pre demokraciu. Dnes je skôr námetom na internetové žarty.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Nervozita pred parlamentnými voľbami v roku 2020 sa prejavovala aj na straníckych mítingoch na námestiach rôznych miest. Necelé dva mesiace pred hlasovaním prieskumy preferencií naznačovali, že krajne pravicová Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu môže uspieť.

Strane začala rásť podpora po tom, čo Najvyšší súd na jar 2019 odmietol zle pripravený návrh generálnej prokuratúry na jej rozpustenie. ĽSNS verdikt využila a prezentovala sa ako strana, ktorej fungovanie nie je v rozpore s demokratickými princípmi. A na časť voličov to zabralo.

Agentúra Focus v polovici januára 2020 strane namerala takmer 14 percent. Kotlebovci sa dostali na druhú priečku za vedúcim Smerom a niektorí analytici nevylučovali, že by strana mohla vyhrať voľby.

Na mítingy ĽSNS chodili stovky ľudí. Nielen priaznivci Mariana Kotlebu, ale aj jeho odporcovia, najmä sympatizanti koalície Progresívneho Slovenska a strany Spolu, ale aj ďalších strán. Verbálne konflikty medzi oboma tábormi vyústili v Trnave aj do fyzickej potýčky.

Krátko pred voľbami sa však atmosféra v spoločnosti obrátila v prospech hnutia OĽaNO, ktoré začalo prudko rásť a pravdepodobne zobralo časť voličov aj ĽSNS. Kotlebova strana nakoniec vo voľbách v roku 2020 získala asi 8 percent, teda podobne ako v roku 2016.

Dnes je už v úplne inej pozícii. Po odchode časti poslancov a vzniku strany Republika sa podpora ĽSNS prepadla hlboko pod päť percent. Zdá sa, že strana, ešte nedávno mnohými považovaná za reálnu hrozbu pre demokraciu, po siedmich rokoch z parlamentu vypadne.

Čo viedlo k takémuto úpadku?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Republika

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie