Denník N

Bude vzorom západné Nemecko alebo Izrael? Prečo Ukrajina najbližšie roky do NATO nevstúpi

Jens Stoltenberg a Volodymyr Zelenskyj. Foto - TASR/AP
Jens Stoltenberg a Volodymyr Zelenskyj. Foto – TASR/AP

Mnohí západní lídri sľubujú Kyjivu členstvo v NATO. V súčasných podmienkach to však nie je možné.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

O dva mesiace sa lídri NATO stretnú na samite vo Vilniuse a jednou z hlavných tém bude trvalá podpora Západu Ukrajine. Do Litvy by mal prísť aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý by sa chcel späť na Ukrajinu vracať s konkrétnym prísľubom.

Členské krajiny Aliancie budú vo Vilniuse diskutovať hlavne o tom, či môžu Kyjivu ponúknuť konkrétnejšie bezpečnostné záruky a vstup do NATO v budúcnosti. Veľa však bude závisieť od situácie na bojisku.

„Všetky členské štáty NATO súhlasia s tým, že sa Ukrajina stane členom Aliancie,“ vyhlásil šéf NATO Jens Stoltenberg.

Nemusí to byť však také jednoduché. Upozorňujú na to bezpečnostní analytici aj zahraničnopolitickí experti. Na Ukrajine je stále vojna, hrozí tam zamrznutý konflikt a viaceré územné časti si anektovalo Rusko, ktoré tak síce porušilo medzinárodné právo, no tieto územia označuje za svoje.

Prečo teda mnohí lídri sľubujú Ukrajine, že bude členom NATO, keď to v súčasných podmienkach nie je možné?

„Pretože to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie