Denník N

Po dyme už nie je ani stopy: Galéria v Banskej Štiavnici sa otvára po požiari, ktorému len tesne unikla (+ foto)

Kurátorka Mária Janušová a Zuzana Paškayová, ktorá galériu viedla. Foto N - Tomáš Benedikovič
Kurátorka Mária Janušová a Zuzana Paškayová, ktorá galériu viedla. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Bol to jeden z tých vzácnych pozitívnych okamihov, aké nevídať často: keď pred dvoma mesiacmi v centre Banskej Štiavnice vypukol požiar, desiatky ľudí pomohli narýchlo vynosiť obrazy a vzácne sochy z Galérie Jozefa Kollára.

Protipožiarny múr napokon galériu pred ohňom uchránil, no všetky priestory boli zadymené a zaprášené.

Tisícky diel, ktoré ľudia za dve hodiny vynosili, sa do galérie budú vracať ešte niekoľko mesiacov, no tie najdôležitejšie sú už tam: Galéria sa v piatok opätovne otvára verejnosti a s ňou aj sedem nových či staronových výstav.

„Som veľmi rada,“ hovorí Zuzana Denková, riaditeľka Slovenského banského múzea, ktoré galériu spravuje. „Bol to ambiciózny plán nášho galerijného tímu a zrejme ešte všetko nebude na sto percent, ale návštevníci už k nám budú môcť prísť a to je to hlavné.“

Galéria Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici. Foto N – Tomáš Benedikovič
Celý týždeň tím galérie inštaloval nové a staronové výstavy. Foto N – Tomáš Benedikovič
Počas požiaru tím galérie s pomocou dobrovoľníkov evakuoval celú galériu. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nič sa nestratilo

Kým fotky a videá dobrovoľníkov vynášajúcich diela z galérie zaplavili médiá aj sociálne siete, návrat diel do galérie má o dosť komornejší charakter, hoci objem práce sa nijako nezmenšil.

Zuzana Paškayová, ktorá galériu vedie, pendluje na trase od galérie k Starému zámku, kde je zbierka dočasne uskladnená. S každou jazdou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Požiar v Banskej Štiavnici

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie