Denník N

Ruský ekonóm Milov: Nikto neverí, že Kremeľ túto vojnu vyhrá

Vladimir Milov, blízky spolupracovník zavraždeného opozičného lídra Borisa Nemcova. Foto N - Vladimír Šimíček
Vladimir Milov, blízky spolupracovník zavraždeného opozičného lídra Borisa Nemcova. Foto N – Vladimír Šimíček

Preložte do slovenčiny, čo otvorene hovoria ruskí politici o Ukrajine a o vás. To je najlepšia zbraň proti ruskej propagande, hovorí ruský ekonóm a bývalý štátny tajomník pre energetiku Vladimir Milov.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Naposledy sme sa stretli v jednej z moskovských kaviarní počas parlamentných volieb v roku 2018. „To boli ešte absolútne vegetariánske časy podľa moderných štandardov,“ smeje sa Vladimir Milov.

Ruský ekonóm a otvorený kritik Putinovho režimu dnes žije v politickom exile a do Moskvy sa v najbližšom čase nechystá. Viacero jeho kamarátov a známych odvtedy odsúdili na dlhoročné väzenie. Stretli sme sa na konferencii Globsec a rozprávali o tom:

  • ako prežíva útoky dronov v Moskve ruská elita;
  • ako sa Putinovi podarilo izolovať a vystrašiť ju;
  • o základnom povojnovom scenári pre Rusko;
  • v čom si Putin myslí, že má stále navrch oproti Západu;
  • prečo je šanca, že dôjde k jeho zosadeniu nulová;
  • o tom, že ani úspešná ukrajinská ofenzíva nebude znamenať koniec vojny;
  • ako sa najlepšie brániť ruskej propagande;
  • kde sa môžu Ukrajinci na Kryme zaseknúť;
  • prečo pre Putina nedáva zmysel, aby nasadil jadrovú zbraň.

Čo si myslíte o nedávnych útokoch dronov v Moskve? Mohla by za tým byť Ukrajina? 

Určite to bol niekto spojený s Ukrajinou, možno nejakí sympatizanti v Rusku. Som presvedčený, že je za tým ukrajinská strana.

Drony už zasiahli dokonca aj Kremeľ, je to pre Putinov režim ponižujúce? 

Rozhodne. Keď pred mesiacom zasiahli drony Kremeľ, trafili presne budovu, kde sedí vedenie prezidentskej administratívy. V tej časti sídli rada národnej bezpečnosti a jej aparát. Sú tam kancelárie jej predsedu Nikolaja Patruševa, niekde priamo pod tou zasiahnutou strechou, takže je to mimoriadne ponižujúce. Mám stále svoje zdroje vo vládnych kruhoch, keďže som šesť rokov pracoval vo vláde, a hoci sa to snažia bagatelizovať, myslím si, že to berú veľmi vážne. Putin by mal lepšie strážiť Kremeľ. Psychologicky je to veľmi dôležité.

Pochmúrna nálada v Moskve

Niektorí ruskí predstavitelia volali po tvrdej odpovedi, ešte aj Jevgenij Prigožin sa na tej reakcii smial ako na detinskej. 

Bola detinská, ale myslím si, že v Kremli sú veľmi frustrovaní. Nemajú predstavu ako reagovať, pretože na verejnosti sa tvárili ako neporaziteľní a zrazu dron zasiahne práve tú budovu, kde sedí celé vedenie kremeľskej administratívy a rada národnej bezpečnosti.

Stále máte medzi ruskou elitou kontakty, aká je tam nálada? 

No, práveže dosť pochmúrna. Nikto si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie