Denník N

Utiekli pred ISIS, inžinier, kaderníčka aj IT odborník veria, že si u nás nájdu prácu

Stavebný inžinier Roony Khoshabu, jeho žena Beronia a ich deti Nataly, Heidi a Hector ako princ Tróje. Foto N - Laco Kerekeš
Stavebný inžinier Roony Khoshabu, jeho žena Beronia a ich deti Nataly, Heidi a Hector ako princ Tróje. Foto N – Laco Kerekeš

Utiekli z údolia Ninawa na severe Iraku pred bojovníkmi ISIS, dnes čakajú v Humennom na to, aby mohli začať nový život na Slovensku.

„Slovensko nás prijalo do rodiny a na druhej strane sa táto krajina stala súčasťou našej rodiny,“ hovorí Michael Edward, jeden zo 149 irackých utečencov, ktorí čakajú v záchytnom tábore v Humennom na udelenie slovenského azylu.

Komunita asýrskych kresťanov si ho vybrala za svojho zástupcu a „hovorcu“. Hovorí tiež, že aj u nich vítajú členov rodiny chlebom a soľou, presne tak ako privítali po príchode na Slovensko ich. „Sme tu šťastní, ľudia sú k nám zatiaľ veľmi milí a priateľskí,“ dodal s tým, že u nás už nemá obavy o život svojej rodiny ani ďalších ľudí, ktorí spolu s ním pricestovali v polovici decembra leteckým špeciálom do Košíc.

Na útek mali len pár hodín

„Utiekli sme z oblasti údolia Ninawa blízko Mosulu tesne predtým, ako bojovníci ISIS obsadili mesto. Na to, aby sme si zachránili holý život, sme mali len pár hodín. Utekali sme pešo asi 80 kilometrov do najbližšieho bezpečného mesta. Deti plakali, bolo to ako v nočnej more. To si nedokážete ani predstaviť,“ opisuje nižší prešedivený muž útek z rodnej dediny.

„Vďaka Bohu sa nám podarilo dostať do bezpečia, našli sme kostol a tam sa o nás postarali.“

Foto - tasr
Foto – TASR

Môj syn sa volá Hector, ako trójsky princ

Michael Edward je učiteľ. V škole učil deti počítačovým zručnostiam a v kostole im zas vykladal Bibliu. „Mám 52 rokov ako váš prezident,“ odpovedá, keď sa ho pýtam na vek.

Medzi irackými utečencami je však aj viacero mladých ľudí. Takmer tretinu tvoria deti do 15 rokov.

Stavebný inžinier Roony Khoshabu má so svojou ženou Beroniou tri malé deti. Dve dcérky Nataly a Heidi a jedného syna. „Volá sa Hector, Hector ako trójsky princ,“ hovorí s úsmevom. Jeho manželka mala doma kadernícky salón, preto sa nebojí, že by sa neuživili aj na Slovensku.

A obavy nemá ani zdravotná laborantka Ranja Khlil z Karakoša. Kým si však na Slovensku nájdu nový domov, potrvá to ešte niekoľko týždňov, ak nie mesiace.

Podľa šéfa migračného úradu Bernarda Priecela irackých utečencov po skončení karantény čaká ešte azylová procedúra. „Ide o súbor pohovorov a popritom absolvujú intenzívny kurz slovenčiny, tri hodiny denne,“ spresňuje Priecel.

Na návštevu prezidenta Kisku v tábore v Humennom si deti pripravili program. Foto - tasr
Na návštevu prezidenta Kisku v tábore v Humennom si deti pripravili program. Foto – TASR

Lepšia tvár Slovenska

„Prišiel som do Humenného pozdraviť deti, ich mamy, otcov, starých rodičov, ktorých život prinútil ujsť zo svojej rodnej krajiny a pre ktorých Slovensko bude druhým domovom,“ povedal prezident Andrej Kiska počas návštevy v záchytnom tábore v Humennom.

Prezident sa v záchytnom tábore v Humennom poďakoval vláde a výslovne premiérovi Ficovi aj ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi, že prijali asýrskych utečencov a ukázali tak, že Slovensko má srdce a charakter.

Prezident Kiska v Humennom. Foto - tasr
Prezident Kiska v Humennom. Foto – TASR

V tábore je v súčasnosti 149 utečencov z Iraku. Ide o kresťanské rodiny plus 85 ďalších ľudí zo Sudánu, Somálska, z Eritrey a Jemenu.

Kiska chcel ísť za utečencami už medzi sviatkami, ministerstvo vnútra ho však zastavilo s tým, že sú ešte v karanténe. Pred prezidentom pritom do tábora pustili dobrovoľníkov z organizácie Pokoj a dobro aj médiá.

Utečencov mali presťahovať do rodín v okolí Nitry, ktoré im zabezpečila organizácia Pokoj a dobro. Zastavil to premiér Robert Fico, ktorý tvrdil, že na tom dobrovoľníci chceli kšeftovať. Nepovedal však, koho konkrétne myslí. Ohlásil však, že sa nebudú integrovať v rodinách, ale v zariadeniach ministerstva vnútra. Jedna z dedín, kam mali Iračania ísť, je Ficova rodná.

Kňaz verzus krčma. Slovenská dedina utečencov odmietala
autor: Martina Pažitková

Veria, že si nájdu prácu

Na stretnutí sa zúčastnil aj farár Peter Brenkus z Občianskeho združenia Pokoj a dobro, ktorý bol jedným z iniciátorov pomoci a príchodu asýrskych kresťanov na Slovensko. Hovorí, že medzi nimi sú úradníci, učitelia, IT odborníci, veterinár, mnoho remeselníkov.

„Som presvedčený, že si nájdu uplatnenie na pracovnom trhu. Je tam veľa mladých ľudí, ktorí začali študovať a potrebujú dokončiť svoje vzdelanie. Tretina z nich sú deti do 15 rokov. Verím, že aj tí dospelí si nájdu miesto v živote,“ povedal kňaz.

Foto - tasr
Foto – TASR

Prezident sa v tábore v Humennom zdržal necelé tri hodiny. Počas toho sa stretol aj s rodinami, ktoré tam prijali v rámci humanitárneho transferu.

„Takýmto spôsobom bolo doteraz od roku 2009 presídlených do tretích krajín takmer tisíc osôb. Títo ľudia nezostávajú na Slovensku, ale po šiestich mesiacoch odchádzajú do cieľovej krajiny, väčšinou do Spojených štátov amerických,“ spresnil Ivan Netík, hovorca ministra vnútra. Aktuálne je v rámci tohto programu v Humennom 85 ľudí zo Sudánu, Somálska, z Eritrey, Jemenu a Libanonu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Slovensko

Teraz najčítanejšie