Denník N

Plakal nad telom 9-ročnej vnučky. Bombardovanie na deň detí pripomenulo, čo Rusko robí ukrajinským rodinám

Starý otec smúti pri tele svojej deväťročnej vnučky, ktorú zabil úlomok ruskej rakety. Foto – TASR/AP
Starý otec smúti pri tele svojej deväťročnej vnučky, ktorú zabil úlomok ruskej rakety. Foto – TASR/AP

V útoku zomrela aj ďalšia 33-ročná žena. Na jej zakrvavené telo sa pozerala jej dcéra, ktorá útok prežila.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Na Medzinárodný deň detí sa v Kyjive rozozvučali sirény. Od začiatku mája to bol už osemnásty ruský útok na ukrajinskú metropolu. Matky so svojimi deťmi sa rozutekali do najbližších krytov. Pre niektoré to bol kryt na klinike v Desnianskej mestskej časti.

Bol však zamknutý a ženy s deťmi boli vonku, keď o štyri minúty po zvukovej výstrahe padol vedľa kliniky úlomok ruskej rakety.

Na fotografii z miesta tragédie starší muž so zvesenou hlavou sedí na stoličke vonku vedľa zbombardovanej kliniky a pred ním je natiahnutý veľký kus striebornej fólie. Pod ňou je telo jeho deväťročnej vnučky, ktorá počas brutálneho ruského útoku na civilné ciele zomrela aj so svojou 34-ročnou mamou.

Podľa aktuálnej správy OSN Rusko za pätnásť mesiacov vojny zabilo alebo zranilo viac ako 1500 detí.

Ako OSN podotkla už v marci, dôvodom je to, že ruské ozbrojené sily bombardujú obývané oblasti „so zjavnou ľahostajnosťou voči ubližovaniu civilistom a ich utrpeniu“.

Starý otec smúti pri tele svojej deväťročnej vnučky, ktorú zabil úlomok ruskej rakety. Foto – TASR/AP

Deň detí po rusky

Ako na Telegram napísali vzdušné sily Ukrajiny, Rusko na Kyjiv vystrelilo desať rakiet, pričom všetky sa podarilo zostreliť. Na mesto však dopadli úlomky, ktoré podľa kyjivskej polície poškodili obytné aj neobytné budovy a autá. Starosta mesta Vitalij Kličko na Telegram napísal, že zranili 16 ľudí a zabili troch ľudí. Medzi obeťami je deväťročné dievčatko z fotografie a jej 34-ročná mama.

Ďalšou obeťou je 33-ročná žena, ktorá do krytu utekala tiež s dcérou, ale dievčatko prežilo. Jej manžel Jaroslav povedal ukrajinskému denníku Suspilne, že telo svojej ženy našiel na zemi krvácať vedľa deky, ktorú tam niesla pre ich dcéru. Dievčatko stálo vedľa a videlo celú scénu, čo sa stalo jej mame.

Podľa šéfky misie OSN na monitorovanie ľudských práv na Ukrajine Matildy Bognerovej „civilisti, vrátane detí, naďalej platia vysokú daň“ vo vojne. „Za každou smrťou je nesmierna ľudská tragédia. Musí sa to okamžite skončiť,“ dodala Bogner.

Len za mesiac máj ruské útoky zabili 6 detí a 34 zranili. Za 15 mesiacov vojny je to podľa správy OSN už 535 zavraždených detí a viac ako 1000 zranených.

Prezident Volodymyr Zelenskyj deň predtým na konferencii vo svojom príhovore prirovnal ukrajinské deti k Anne Frankovej – židovskému 13-ročnému dievčatku, ktoré si písalo denník, kým sa s rodinou ukrývala pred nacistami. Zomrela v koncentračnom tábore Bergen-Belsen vo februári 1945.

Zelenskyj prečítal úryvok z denníka osemročného Jehora z Mariupolu –

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie