Denník N

Taiwanský diplomat: Dezinformácie berieme vážne. Každý na ne musí reagovať do dvoch hodín

Štátny tajomník taiwanského ministerstva zahraničných vecí Roy Chun Lee. Foto -Amcham Taiwan
Štátny tajomník taiwanského ministerstva zahraničných vecí Roy Chun Lee. Foto -Amcham Taiwan

Asi polovica taiwanskej výroby polovodičov ide do Číny. Aj preto má ekonomický tlak Pekingu svoje limity, hovorí štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Taiwanu Roy Chun Lee.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Nestáva sa často, aby taiwanský predstaviteľ vystupoval na medzinárodných fórach. Čína sa ich snaží čo najviac izolovať. Na konferenciu Globsec pricestoval štátny tajomník ministra zahraničia Roy Chun Lee, aby diskutoval najmä o vojne na Ukrajine a čínskej hrozbe.

Aké je to byť diplomatom Taiwanu a cestovať do zahraničia, keď sa vás Čína snaží čo najviac izolovať?

Ako diplomati z Taiwanu čelíme viacerým problémom, ktoré musíme často vysvetľovať našim priateľom. V prvom rade je to dezinformačná kampaň, ktorú Čína proti nám vedie. Posledné dva roky sa ešte zintenzívnila. Snažia sa tiež zdiskreditovať našich partnerov. Útočia napríklad na podporu USA a iných krajín. Našou prvoradou úlohou preto je informovať ľudí, ako to v skutočnosti je, a odhaľovať dezinformácie.

Môžete mi povedať nejaký príklad? 

Najnovším príkladom dezinformácií proti našim partnerom je vlna útokov na Spojené štáty, v ktorých tvrdia, že USA majú zlý úmysel v spolupráci s Taiwanom. Američania sa vraj v podstate len snažia získať naše čipy a v skutočnosti to nie je partner, ktorý je odhodlaný brániť Taiwan. Vravia, pozrite sa, čo sa stalo v Afganistane, a tiež, že ani Ukrajine neposielajú na pomoc vojakov, iba jej dávajú zbrane, ktoré sa snažia predávať po celom svete. A že to isté budú robiť aj s Taiwanom, aby mu predali čo najviac zbraní a zobrali čo najviac čipov spoločnosti TSMC. To je asi jeden z najtypickejších príkladov. Tiež šíria dezinformácie o pripravenosti Taiwanu odradiť Čínu od možného vojenského konfliktu.

Aká je vaša stratégia obrany proti agresívnej hybridnej vojne? Čo zaberá? 

Je to veľmi náročné, pretože čelíme profesionálnym kybernetickým útokom na vojenskej úrovni, ktoré zahŕňajú aj dezinformácie. Nástroje, ktoré majú tieto autoritárske režimy k dispozícii, demokratické krajiny používať nemôžu. Napríklad vytvárať falošné správy ako Rusko a Čína. Robia to každý deň bez akejkoľvek regulácie. Je veľmi dôležité vybudovať digitálnu odolnosť,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Globsec

Hoaxy a propaganda

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie