Denník N

Čudné praktiky v Rimavskej Sobote. Zamestnanec mesta prišiel po kritike primátora Šimka o prácu, festival aj o dotáciu

Tomáš Bálint a Jozef Šimko. Foto N – Peter Lazár, TASR
Tomáš Bálint a Jozef Šimko. Foto N – Peter Lazár, TASR

Po kritike primátora Jozefa Šimka dostal Tomáš Bálint výpoveď v mestskom kultúrnom stredisku. Ohrozený je aj festival Fraj, ktorý v meste päť rokov organizuje.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Som taký, že keď sa deje niečo zlé, nejaká neprávosť, mám potrebu dať to zo seba von,“ povedal Tomáš Bálint vlani v lete.

V rozhovore o festivale Fraj a o ďalších projektoch, ktoré v Rimavskej Sobote od roku 2016 organizuje, sa niekoľkými vetami kriticky vyjadril aj o poslancovi Národnej rady a súčasnom primátorovi Jozefovi Šimkovi (Sme rodina, kandidoval za ĽSNS).

Primátor začal podľa Bálinta po tomto rozhovore vyvíjať snahy o jeho prepustenie v mestskom kultúrnom stredisku. Výpoveď dostal v polovici mája. Primátor zároveň odmietol podpísať dotáciu pre festival Fraj, ktorý už schválilo mestské zastupiteľstvo.

Za Tomáša Bálinta sa postavili jeho kolegovia aj kolegyne. Dôvody jeho výpovede považujú za vykonštruované a nepochopiteľné. „Ak niekto zo zamestnancov mesta povie čo i len krivé slovo na primátora alebo mu nepritakáva, tak ho okamžite perzekvuje,“ hovorí Radovan Ceglédy z opozičného hnutia Spolu sme Sobota. „Taká je realita v našom meste.“

Primátor Jozef Šimko na naše otázky nereagoval.

Primátora sa rozhovor „dotkol“

Tomáš Bálint začal v mestskom kultúrnom stredisku pracovať v roku 2016. Až do minulého leta nezaregistroval žiadne sťažnosti na svoj pracovný výkon. „Nikto mi nič negatívne nevravel, na festival sme od mesta dostali aj dotácie, problémy neboli ani s povoleniami,“ vraví Bálint.

Všetko sa podľa neho zmenilo v momente, keď v rozhovore kritizoval smerovanie Rimavskej Soboty pod vedením Jozefa Šimka, ktorého nazval „večným prezliekačom kabátov“. Poukázal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie