Denník N

Lukašenka teraz odsúdila, pred vojnou ho podporila. Sabalenková čelila aj ukrajinskému novinárovi

Aryna Sabalenková. Foto - TASR/AP
Aryna Sabalenková. Foto – TASR/AP

Aryna Sabalenková zdolala vo štvrťfinále Roland Garros Elinu Svitolinovú 6:4, 6:4.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Na klasickú tlačovú konferenciu sa vrátila po dvojzápasovom bojkote až po štvrťfinále s ukrajinskou tenistkou Elinou Svitolinovou.

Vôbec prvýkrát od začiatku vojny proti Ukrajine dala Aryna Sabalenková jasné stanovisko prekračujúce len všeobecné slová o mieri. „Nepodporujem vojnu. To znamená, že nepodporujem Lukašenka,“ povedala.

„Veľakrát sme hrali Fed Cup v Bielorusku, Lukašenko za nami často chodil a fotil sa. Vtedy sa ešte nič zlé nedialo na Ukrajine, v Bielorusku ani v Rusku,“ pokračovala.

„Nechcem, aby bola moja krajina v akomkoľvek konflikte. Už som to povedala veľakrát. Nechcem sa však nijako angažovať v politike, som iba 25-ročná tenistka,“ dodala.

Bolo to vôbec prvýkrát od začiatku vojny, čo Sabalenková takto otvorene sformulovala svoj postoj. Paradoxne, hoci po predchádzajúcich činoch a vyjadreniach vyzerala skôr ako tichá podporovateľka Lukašenka, napokon sformulovala jedno z najjednoznačnejších stanovísk spomedzi ruských a bieloruských tenistov.

Poďme si prejsť, čo všetko tomu predchádzalo.


Bieloruská tenistka Aryna Sabalenková čakala na sieti na podanie rúk, hoci vedela, že jej ukrajinská súperka Elina Svitolinová si s ňou ruku nepodá. Diváci za to Svitolinovú po včerajšom štvrťfinále Roland Garros vypískali.

Sabalenková sa oprela o sieť, pozerala sa na Svitolinovú, a keď sa približovala, nadvihla ruku. Ukrajinka ju

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bielorusko a Lukašenko

Roland Garros

Tenis

Vojna na Ukrajine

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie