Denník N

Vývoj bojov (463. deň): Prípravy pokračujú – Ukrajinci vylepšili pozície pri Vuhledare, v Berďansku vybuchol prístav

Starý otec pri tele svojej 9-ročnej vnučky po bombardovaní Kyjiva. Foto - Twitter
Starý otec pri tele svojej 9-ročnej vnučky po bombardovaní Kyjiva. Foto – Twitter

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Rusi postúpili o pár metrov v Marjinke, Ukrajinci sa posunuli pri Vuhledare.
  • Výbuch v berďanskom prístave.
  • Ukrajinci si užívajú pomstu za rok 2014 a parodujú Rusov.
  • SBU chytila ruského agenta vo vlastnej armáde. Bol z Bachmutu.
  • Mapy dňa – Marjinka, Vuhledar, rušenie GPS signálu na rusko-pobaltskej hranici.
  • Videá dňa – ukrajinské Mi-24; ako si Rusi predstavujú oslobodenie; ničenie zariadení na vedenie rádioelektronického boja

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za štvrtok 1. júna. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Rusi postúpili o pár metrov v Marjinke, Ukrajinci sa posunuli pri Vuhledare. V Bachmute a okolí boje ustali. Vo štvrtok o tom hovoril aj ukrajinský generál Olexander Syrskyj, podľa ktorého ide o krátku prestávku, kým sa veci znova rozbehnú.

Dnes sa preto pozrieme na dve miesta bojov, ktoré sú relatívne blízko pri sebe a vo štvrtok na nich došlo k zmenám – Marjinku a Vuhledar.

O Marjinke už bola reč veľakrát, Rusi ju totálne zničili a boje sa už vedú len o zbúraniská. Približne desaťtisícové mestečko bolo pred 24. februárom 2022 rozdelené na zhruba dve polovice. Taký bol výsledok bojov, ktoré sa začali v roku 2014. Ukazuje ho mapa nižšie. Fialová časť znázorňuje časť okupovanú Rusmi pred začiatkom invázie. Odvtedy sa pokúšajú získať zvyšok, ale za 15 mesiacov veľmi ťažkých bojov obsadili len červené časti. Šrafované sú územím nikoho. Ukrajinci ovládajú ešte žlté.

Ako vidno, zo samotného mesta, teda jeho zvyškov, im zostáva už len zlomok. Lenže ešte raz – rok a štvrť ruských útokov znamenal postup o stovky metrov. Na jednom mieste prekonali 2,7 kilometra, čo je maximum v tejto oblasti.

Pre Rusov je Marjinka aktuálne dôležitá tým, že po Bachmute môžu oznámiť dobytie ďalšieho mesta. V žiadnom inom nie sú k „víťazstvu“ bližšie. Ruská vojenská televízia Zvezda dokonca včera informovala, že „najvyšší veliteľ Putin“ dal vojakom rozkaz Marjinku dobyť. Počas piatka sa objavili informácie, že tam nasadili Čečencov. Keďže propaganda zapojila Putina, zdá sa, že si je istá úspechom.

Aj keby Marjinka definitívne padla, potenciálne dôležitejšie veci sa vo štvrtok diali približne o 25 kilometrov južne v oblasti Vuhledaru. Dôležitejšie, lebo v najbližších týždňoch budú útočiť Ukrajinci a novinka sa týkala miesta, ktoré sa ponúka ako jedno z najvýhodnejších.

Pri

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie