Denník N

Fico si platí, aby jeho slová o moslimoch bolo vidno

Minuloročný snem Smeru v Nitre. Foto N – Tomáš Benedikovič
Minuloročný snem Smeru v Nitre. Foto N – Tomáš Benedikovič

Slová predsedu vlády o tom, že musíme zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku, začínajú podľa historika pripomínať výroky z čias Slovenského štátu na adresu Židov.

Protimoslimské výroky premiéra Roberta Fica nekončia tým, že ich hovorí na tlačovej konferencii. Smer dokonca platí peniaze, aby sa cez reklamu dostali na webové stránky médií. V reklame propaguje výrok „musíme zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku“ vedľa Ficovej fotky a hesla straníckej kampane Chránime Slovensko.

Fico tento citát vyhlásil po silvestrovských útokoch a obťažovaní žien v Kolíne nad Rýnom, medzi útočníkmi boli aj migranti. Odvtedy premiér slogan opakuje.

F2
zdroj: reklama na webe diva.aktuality.sk

Kamenec: Ako za Slovenského štátu

Podľa historika Ivana Kamenca si lídri Smeru osvojili slovník z obdobia pred  druhou svetovou vojnou a počas nej. „Nie je to však vec iba Fica, ale aj ostatných politických strán,“ hovorí.

Výroky mu jednoznačne pripomínajú výroky z čias Slovenského štátu voči Židom a čiastočne voči Rómom a to, čo dnes súvisí s utečeneckou krízou, sa podľa neho netýka len utečencov, ale celej spoločnosti. „Preto som to porovnával s holokaustom, lebo ten nebol len tragédiou obetí, ale aj väčšinovej spoločnosti,“ vraví.

Kamenec upozorňuje napríklad na tieto dobové citáty: „Treba vymiesť celú tú spoločnosť, ktorá sa sem nasťahovala z cudziny“ (Slovák, 29. 10. 1938).

„K praktickému riešeniu židovskej otázky sme pristúpili pod vplyvom nemeckého nacionálneho socializmu. Nebudeme sa pozerať na postoj, ktorý k nášmu podnikaniu zaujímajú rôzni pseudohumanisti,“ povedal zasa poslanec Orlický na pléne slovenského snemu v roku 1940.

A do tretice minister vnútra Alexander Mach v rozhlasovom prejave v roku 1942 vyhlásil, že „niet takej zahraničnej intervencie, ktorá by nás zastavila na ceste oslobodenia Slovenska od židovstva“.

Chcú ma zastreliť či vykopnúť a to sa ma dotýka

Politológ a znalec moslimskej komunity na Slovensku Jozef Lenč nerozumie, čo Fico myslí pod slovným spojením „ucelená komunita“. Pýta sa, či má na mysli moslimov, čo k nám ešte len môžu prísť, alebo mu ide o eliminovanie súčasnej moslimskej komunity.

Na Slovensku býva okolo 5000 moslimov a ako komunita tu už roky žijú. „Stretávajú sa minimálne v piatky na modlitbe, niektorí sa stretávajú aj na etnickej báze. Turci sa s Turkami stretávajú častejšie ako s niekým iným, napríklad Afganci tu majú vlastnú oficiálnu organizáciu.“

Fico: Utečenci sú bezpečnostná hrozba, Kiska to zľahčuje
autor: Martina Pažitková

Podľa Lenča sa ich len v dvoch modlitebniach v Bratislave v piatky zvykne stretnúť okolo dvesto. „Obyčajný človek aj s rodinou, s malými deťmi obzvlášť, sa určite pri týchto výrokoch začína obávať,“ vraví politológ o tom, ako moslimovia vnímajú Ficove slová na ich adresu. Sám pocítil zmenu správania sa Slovákov k moslimom, keďže médiá a politici o islame informujú v podstate iba v negatívnych súvislostiach. „Negatívny postoj ľudí sa stupňuje. Keď je pod rozhovorom, ktorý dám médiám, päťdesiat reakcií o tom, že ma majú zastreliť, či vykopnúť, osobne sa ma to dotýka,“ hovorí Lenč.

„Či už chceme alebo nie, stávame sa, žiaľ, predmetom predvolebnej kampane. Obávame sa, že súčasná celospoločenská atmosféra môže ohroziť bezpečnosť našich rodín, najmä žien a detí. Prosíme preto politických predstaviteľov, ako aj osobnosti spoločenského života a médiá, aby na to brali ohľad,“ vyhlásila Islamská nadácia na Slovensku, ktorá reprezentuje našich moslimov, po udalostiach v Kolíne nad Rýnom a po Ficových komentároch k nim.

Na iných by si netrúfol

Psychiater a odborník na interetnické vzťahy Péter Hunčík hovorí, že by si Fico podobné výroky netrúfol adresovať žiadnej inej komunite – Maďarom, Čechom, Ukrajincom a už ani Rómom.

„Človek najčastejšie útočí na takzvaný locus minoris resistentiae – teda smerom, kde je najmenší odpor. Tu ide o ľudí, ktorí často nemajú štátne občianstvo a žiadnych silných podporovateľov v pozadí. Sú vydaní napospas a závislí od dobrej vôle.“

To, ako sa asi cítia ľudia z moslimskej komunity, opisuje Hunčík príbehom černošky z USA, ktorá po jednom z masakrov na tamojších školách dala rozhovor novinárovi a povedala: „Dovtedy, kým som sa nedozvedela, kto je ten páchateľ, som mala strašné kŕče v žalúdku a len som sa modlila, aby ten človek nebol z našej komunity,“ cituje ju Hunčík s tým, že keby bol útočník černoch, hnev verejnosti by sa obrátil na celú ich komunitu. Takéto problémy majú podľa neho menšiny všade na svete.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie