Denník N

Mourinho rozhodcu konfrontoval na parkovisku, no fanúšikovia ho aj napadli. Jeho správanie tomu pomohlo, tvrdí expert

Rozhodca Anthony Taylor bol pod tlakom počas celého zápasu. Aj po ňom. Foto - TASR/AP
Rozhodca Anthony Taylor bol pod tlakom počas celého zápasu. Aj po ňom. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Hneval sa počas celého finále Európskej ligy, v ktorom jeho AS Rím prehral so Sevillou 1:2 po penaltách.

José Mourinho v technickej zóne vyhradenej pre AS takmer nezotrval, v niektorých momentoch dokonca vybehol až na ihrisko. Neustále kritizoval britského rozhodcu Anthonyho Taylora. Žltú kartu za svoje správanie prekvapujúco dostal až v závere nadstaveného času.

Najviac ho rozzúrila situácia, v ktorej sa domnieval, že jeho tím mal zahrávať penaltu. Nemanja Matić centroval do šestnástky Seville a lopta sa odrazila od ruky stredopoliara Fernanda, ktorú ju však mal pri tele. Rozhodca sa radil s kolegami pri systéme VAR, penaltu však odmietol.

Situácia ďalej eskalovala aj po samotnom zápase.

Zábery, ako Mourinho čaká v podzemnom parkovisku na rozhodcu, aby mu povedal, že je obyčajnou „sk*****ou hanbou“, patria k tomu najhoršiemu, čo v súčasnom vrcholovom futbale môžeme sledovať. UEFA už začala Mourinha za jeho správanie vyšetrovať.

Fanúšikovia navyše potom napadli rozhodcu aj jeho rodinu na letisku v Budapešti. Miestna polícia už potvrdila, že zatkla jedného fanúšika.

Denník N preto oslovil Thomasa Webba z univerzity v britskom Portsmouthe, ktorý sa na akademickej a výskumnej úrovni venuje práve rozhodcom, manažmentu a mentálnemu zdraviu.

„Mourinhovo správanie a komentáre priliali olej do ohňa. Určite tam vidím spojenie. Zároveň však v širších súvislostiach Mourinhove komentáre vplývajú na ľudí zaangažovaných vo futbale a fandiacich mu. Sugeruje to, že je prijateľné správať sa k rozhodcom ako on,“ hovorí.

Rozhodcovia na nižších úrovniach, ktorí nemajú takú bezpečnostnú podporu a protokoly, podľa neho musia s týmito situáciami bojovať každodenne. „Fanúšikovia všetko vidia v televízii a zdá sa im to v poriadku,“ dodáva.

Vystrašený rozhodca, lietajúca stolička

Taylor mal veľkú trpezlivosť. A to napriek tomu, že na ihrisku to vyzeralo v istých momentoch ako na zápase dorastencov, ktorí sa nedokážu kontrolovať.

Je totiž neuveriteľné, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska liga

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie