Denník N

Komentátori Denníka N: Fica ženie pud sebazáchovy, môže dopadnúť ako Mečiar

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Robert Fico je hrozba pre demokraciu, hovoria šéfredaktor Matúš Kostolný a komentátor Roman Pataj.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V Moskve zažili útok dronmi. Začala sa už ukrajinská ofenzíva?

Pataj: Závisí to od toho, čo považujeme za ofenzívu. Ak je to bezprostredný pokus o oslobodzovanie ukrajinského územia, ešte sa nezačala. Ak si myslíme, že sú to všetky kroky, ktoré predchádzajú tomu pokusu a všetko, čo Ukrajinci robia, aby zvýšili šancu na úspech, tak ofenzíva je v plnom prúde. Netýka sa to len útoku v Moskve, ale aj tých rušivých nájazdov na ruské územie v Belgorodskej oblasti. Cieľom je roztrúsiť pozornosť ruskej armády a prinútiť ju, aby presúvala sily na iné miesta, ako sú tie, kde Ukrajinci zaútočia. V tomto zmysle bol aj útok na Moskvu súčasťou ofenzívy. Jeho cieľom je z môjho pohľadu to, aby Rusi presunuli časť protivzdušnej obrany z frontu na ochranu ruských miest.

Nie sú to maličkosti oproti tomu, čo sa deje na Ukrajine?

Pataj: Sú to maličkosti, pretože je obrovský rozdiel, či zaútočíte na Kyjiv s balistickou raketou, alebo pošlete na Moskvu dron s veľmi malou náložou. Ruské velenie si však nemôže dovoliť, aby mu zrazu na Moskvu padali lietadlá, aj keď nesú len malú bombu, ktorá nenarobí veľké škody. Psychologicky by to bol problém aj v Rusku. Preto si myslím, že sa nakoniec rozhodnú posilniť obranu Moskvy a iných miest aj na úkor toho, čo majú teraz na Ukrajine.

Ofenzíva sa teda blíži?

Pataj: Všetko tomu nasvedčuje, ale neviem, či to bude vyzerať ako jedna veľká udalosť, pri ktorej hneď budeme vedieť, že to je ono, alebo to bude veľa malých udalostí, ktoré sa nakoniec zlejú do jednej veľkej. Je to otázka dní, maximálne týždňov.

Hlavne o Ukrajine sa hovorilo aj v Bratislave na bezpečnostnej konferencii Globsec. Prišli na ňu viacerí európski lídri, aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Čo dôležité sa na Globsecu udialo? 

Kostolný: Bola tu aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. Je veľká vec, že v jednom momente príde do Bratislavy toľko významných štátnikov. Globsecu sa za tie roky podarilo vybudovať rešpektovanú konferenciu, na ktorú prichádzajú naozaj významní predstavitelia. Emmanuel Macron výrazne hovoril o Ukrajine a povedal, že Rusko nemôže diktovať podmienky toho, akým spôsobom sa uzavrie mier. Francúzsky prezident upozornil aj na dilemu, ktorá sa týka Vladimira Putina. Všetci si myslíme, že by mal byť súdený ako vojnový zločinec, ale zároveň platí, že Ukrajina alebo svet sa s ním budú musieť dohodnúť na mieri.

V čase, keď tu boli tí najväčší európski politici, Robert Fico zvolal tlačovú besedu s poslancom Tomášom Tarabom s názvom: „SMER predkladá písomné dôkazy o koordinovanom postupe Vlády SR a mimovládnych organizácií s cieľom diskreditovať politickú opozíciu v štruktúrach EÚ a NATO”. Už keď to ohlásil, tak sme si hovorili, že to bude neuveriteľná hlúposť. Je už Fico na smiech? 

Kostolný: Momentov, keď je Fico na smiech, je viac a sú výraznejšie ako tento. Toto je celkom premyslený pokus popliesť ľudí. Hovorí o tom, ako by v štátnych inštitúciách boli nepriatelia vlastnej krajiny, ktorí chodia žalovať a chcú likvidovať opozíciu. Veľmi ľahko sa dá vysvetliť, že to je hlúposť, písali sme o tom aj my a viacerí z účastníkov povedali, že to je stretnutie, ktoré sa začalo organizovať ešte za vlády Roberta Fica a Smeru. Vtedy nebol problém, že tí úradníci chodili do Bruselu, teraz je. Fico zverejnil aj zápisnicu zo stretnutí, z ktorej vyplýva, že predstavitelia Slovenska boli počas stretnutia veľmi kritickí aj k vtedajšej vládnej koalícii a Igorovi Matovičovi, Eduardovi Hegerovi či Veronike Remišovej. Iba medzi rečou spomenuli aj Roberta Fica.

Tváriť sa, že to bola organizovaná záležitosť, ktorá mala zničiť opozíciu a Fica, je klamstvo. Takých klamstiev Fico denne povie mnoho. Zvrhlosť je, že sa snaží tváriť ako obeť, pritom aj voľným okom vidno na akejkoľvek jeho tlačovke alebo statuse, že je reálnym ohrozením demokracie na Slovensku. Ak by sme to nemohli povedať, pretože Robert Fico bude kričať, že to je útok na opozíciu, neboli by sme slobodní. Musíme normálne a pravdivo pomenovať, že Fico je v snahe zachrániť sám seba ochotný spájať sa s čertom, diablom, robiť akékoľvek neprístojné veci a klamať či manipulovať. Naozaj je ohrozením demokracie a je dobré, aby to vedeli naši partneri v Bruseli.

Stretnutie úradníkov v Bruseli bolo o boji s hybridnými hrozbami. Nie je to tak, že sa hybridným hrozbám u nás darí vďaka tomu, že sú v nich zaangažovaní politici vrátane Roberta Fica?

Pataj: Slovensko je v Európe výnimočné v tom, že keď sa deje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie