Denník N

Prečo Maďarsko púšťa na slobodu stovky prevádzačov? Môže byť za tým aj vydieranie EÚ

Utečenci pri maďarsko-srbskej hranici na ceste do schengenu v roku 2015. Foto - TASR/AP
Utečenci pri maďarsko-srbskej hranici na ceste do schengenu v roku 2015. Foto – TASR/AP

V skutočnosti nikto nevie, kam idú pašeráci ľudí, ktorých prepustili na slobodu v Maďarsku. Napunk zistilo, že do stredy bolo na slobodu prepustených 777 zločincov.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Rakúsky minister zahraničných vecí si 22. mája predvolal veľvyslanca Maďarska vo Viedni a žiadal od neho vysvetlenie, prečo púšťa Maďarsko na slobodu stovky zahraničných prevádzačov.

Vo väzeniach v Maďarsku bolo za obchodovanie s ľuďmi 2600 osôb, ktoré nemali maďarské štátne občianstvo; spomedzi nich spĺňa 808 osôb podmienky prepustenia na slobodu.

Predmetné nariadenie vlády sa objavilo ešte koncom apríla; médiá si ho všimli v polovici mája.

Maďarská vláda sa odvolávala na krízový stav spôsobený konfliktom na Ukrajine, keď vydala nariadenie, ktoré rozširuje takzvanú reintegračnú väzbu na zločincov odsúdených za pašeráctvo ľudí a zároveň nariaďuje aj ich vyhostenie z krajiny. Ide teda o pašerákov, ktorí nemajú maďarské štátne občianstvo. Ďalšou podmienkou je, aby voči odsúdeným neprebiehalo iné trestné konanie v Maďarsku, ako aj aby neboli predtým odsúdení za iné trestné činy. Ak odsúdení týmto podmienkam vyhovujú, prepustia ich na slobodu, za podmienky, že do 72 hodín opustia krajinu alebo odídu do krajiny, kde sa predtým zdržiavali, prípadne do krajiny, kam patria podľa svojej štátnej príslušnosti.

Čo je reintegračná väzba?

Ide o alternatívnu formu trestu, ktorej podstatou je (ako to vyplýva aj z jej názvu), že odsúdenému pomáha zaradiť sa späť do spoločnosti. Reintegračná väzba sa podobá na domáce väzenie, odkiaľ odsúdená osoba smie chodiť do práce, na nákup či k lekárovi, ale má na sebe monitorovací náramok. Osoba,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie