Denník N

Špekulácií o Lukašenkovej chorobe pribúda. Analytici vysvetľujú, čo by znamenala

Bieloruský prezident Lukašenko v roku 2022. Foto - TASR/AP
Bieloruský prezident Lukašenko v roku 2022. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Na webových stránkach bieloruského hokejového klubu sa koncom mája objavila prekvapujúca informácia o úmrtí prezidenta Alexandra Lukašenka. Už na prvý pohľad pôsobila podozrivo.

„Alexandr Grigorievič Lukašenko. Nezabudneme. Neodpustíme. Veľká finančná strata pre bieloruský hokej. Najdlhšie očakávaná strata pre krajinu,“ uvádzalo čiernobiele oznámenie Dinama Minsk. Sarkastický text dopĺňala čiernobiela fotografia bieloruského diktátora v hokejovom výstroji s horiacou sviečkou.

Najlepší bieloruský klub, do ktorého režim masívne investuje, neskôr oznámil, že jeho webstránku napadli hekeri a smútočné oznámenie bolo falošné. O Lukašenkovom zdravotnom stave však dlhodobo špekulujú médiá aj opozícia.

Čo sa v Bielorusku deje a čo by sa stalo v prípade, že by Lukašenko naozaj nebol schopný vykonávať svoju funkciu? Odpoveď sme hľadali s politologičkou a expertom, ktorí krajinu dlhodobo sledujú.

Vynechal tradičný prejav

Správy o zlom zdravotnom stave prezidenta Lukašenka sú znepokojivé. „Nie však preto, lebo by sme sa mali obávať o jeho zdravie, ale z dôvodu ohrozenia aj posledných známok nezávislosti od Ruska,“ vysvetľuje pre Denník N analytik Pavel Havlíček z českej Asociácie pre medzinárodné otázky (AMO).

Aj bruselský portál Politico píše, že „zdravie vodcu národa by sotva narušilo stabilitu krajiny s demokraticky zvolenými inštitúciami a prevládajúcim právnym štátom, ale pre autoritárske Bielorusko s politickým systémom v rukách jednej osoby môže znamenať veľké problémy“.

Počas osláv Dňa víťazstva nad fašizmom 9. mája Lukašenko sedel na tribúne na Červenom námestí medzi vojnovými veteránmi, no evidentne sa necítil dobre. Pôsobil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bielorusko a Lukašenko

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie