Denník N

Ján Mičovský o kauze Vlčan: Nechcelo sa mi veriť, že v OĽaNO môžeme takto upadnúť

Ján Mičovský. Foto N – Andrej Bán
Ján Mičovský. Foto N – Andrej Bán

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Exminister pôdohospodárstva Ján Mičovský hovorí o svojom nástupcovi Samuelovi Vlčanovi, medzičasom takisto exministrovi, ktorý pre spornú dotáciu spustil pád Hegerovej vlády. Mičovský opisuje príbeh svojej naivity, ale aj vytriezvenie z ilúzií o OĽaNO.

V rozhovore sa dočítate:

• ako sa vyvíjali jeho vzťahy so Samuelom Vlčanom;
• že OĽaNO nereagovalo na jeho upozornenia týkajúce sa Vlčana;
• ako dnes vidí Igora Matoviča a Eduarda Hegera;
• prečo to majú Demokrati aj demokrati pred voľbami nahnuté.

Ako minister pôdohospodárstva ste mali nezhody so štátnym tajomníkom Samuelom Vlčanom, s ktorým ste sa preto rýchlo rozlúčili. Dôvodom vraj bol váš nesúhlas s jeho štýlom práce. Čo konkrétne vám na ňom prekážalo?

Krátko po nástupe sa dostal do rozporov s mojimi najbližšími spolupracovníkmi. Keďže voči mne bol submisívny, možno až priveľmi, spočiatku som to mylne vyhodnocoval ako ich problém prispôsobiť sa jeho pracovnému tempu. Konflikty s okolím však pribúdali a upozornil som ho, že hoci si vážim jeho pracovnú výkonnosť, ak neprestane so znevažovaním spolupracovníkov, rozídeme sa.

Bolo mi jasné, že pokračovanie takej atmosféry by rozložilo nevyhnutnú tímovú spoluprácu. Keďže náprava nenastala, navyše k tomu pribudlo poznanie, že Vlčan niektoré moje rozhodnutia naoko schvaľuje, no za mojím chrbtom ich neguje, svoje upozornenie som naplnil a vláde som navrhol jeho odvolanie. (Vlčan odišiel z funkcie v júli 2020, štátnym tajomníkom bol od apríla, pozn. red.)

Následne si Vlčana vybral premiér Igor Matovič za svojho poradcu. Po vašej abdikácii pre podozrenia z korupcie u šéfky Slovenského pozemkového fondu ho nový predseda vlády Eduard Heger v júni 2021 vybral za vášho nástupcu. Keď sa prevalila kauza dotácie, ani jeden z nich si nevedel spomenúť, čí bol nominant. Neostane „čierny Peter“ v ruke vám?

Možno to tak niekto vidí, no fakty svedčia o inom. Predovšetkým treba povedať, že dotácia, ktorá Vlčana zdiskreditovala, bola len posledná a vôbec nie najväčšia kvapka v sérii jeho – nazvime to jemne – pochybení. Hovoril som o nich aj v novembri minulého roka na tlačovej konferencii, ktorú som pomenoval Korupcia sa vrátila na ministerstvo pôdohospodárstva hlavnou bránou.

Na Vlčanove spôsoby som kolegov v klube OĽaNO upozorňoval už dlho predtým. Najprv diskrétne Matoviča, potom internou žiadosťou, aby sme o tom na klube otvorene hovorili, a napokon aj otvoreným listom. Nič sa však nikdy neudialo.

Prečo sa podľa vás nič neudialo?

Klub Vlčana nechcel, nemohol či nedokázal vidieť tak ako ja. Asi aj preto, lebo vedel lepšie reagovať na osobné požiadavky poslancov. To nikdy nebol môj štýl.

Čo myslíte pod tými osobnými požiadavkami poslancov?

Uvediem jeden príklad. Kedysi za mnou ešte ako za ministrom prišiel poslanec György Gyimesi a pýtal sa, či by som mu mohol dať povolenku na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Ján Mičovský

OĽaNO

Rozhovory

Samuel Vlčan

Slovensko

Teraz najčítanejšie