Denník N

Prieskum Focusu: Pri hranici zvoliteľnosti je päť strán. Demokrati nerastú, SNS áno

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Malé strany majú už iba niekoľko dní na to, aby rokovali o spájaní – Boris Kollár tento týždeň potvrdil, že voľby vyhlási v piatok 9. júna. Májový prieskum agentúry Focus pre Na telo ukazuje, že pri hranici zvoliteľnosti sa pohybuje niekoľko strán, ktoré sú súčasťou diskusií o spájaní.

Kým tri najsilnejšie strany si držia pevné miesto v prieskume preferencií – Smer, Hlas a Progresívne Slovensko –, okolo piatich percent je čoraz viac hnutí. V najnovšom prieskume Focusu sa k tejto hranici priblížila aj Slovenská národná strana, ktorá má 4,7 percenta.

Strana bývalého premiéra Eduarda Hegera sa, naopak, k parlamentu nepribližuje. Preferencie Demokratov sa stále pohybujú okolo troch percent, v aktuálnom prieskume dokonca mierne klesli na 3,2 percenta. Pri hranici zvoliteľnosti sú aj bývalé koaličné strany OĽaNO a SaS. V percentách im zatiaľ nepridala ani rozbehnutá kampaň – a to masívna bilbordová kampaň SaS či desiatky diskusií Igora Matoviča po Slovensku.

Strana Hlas po niekoľkých mesiacoch prvýkrát nezaznamenala pokles, preferencie si udržiava okolo 17 percent. Najsilnejšou stranou zostáva Smer.

Robert Fico chce kandidátku strany predstaviť okolo 20. júna, povedal to v relácii TA3. Podľa neho budú prioritou predvolebnej kampane zastavenie zdražovania alebo zmena fixácií hypoték, na ktorej riešenie Fico presadzuje zavedenie bankového odvodu.

Agentúra Focus oslovila 1012 respondentov na konci mája, od 24. do 31. mája.

Presne 16 percent ľudí odpovedalo, že by voliť nešlo. Ďalších 13 percent bolo nerozhodnutých.

Demokrati klesajú – ako aj ostatní, ktorí sa s nimi nechceli spojiť

Malé strany posledné týždne neboli úspešné v spájaní sa. Demokratom sa nepodarilo dohodnúť s nikým, spoločnú kandidátku oznámili iba Modrí Mikuláša Dzurindu a László Sólymos so stranou Most-Híd 2023, ktorá vznikla po odchode časti politikov z Aliancie.

Focus ich ešte meral samostatne. Modrí majú v prieskume

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prieskumy preferencií

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie