Denník N

Nedeľná nekázeň: Mužská úradná cirkev, to sú hetero, homo aj trans, sú celibátni aj promiskuitní

Vitráž sv. Mikuláša z Flüe, Langen bei Bregenz, Rakúsko Foto: Fritz Krcal
Vitráž sv. Mikuláša z Flüe, Langen bei Bregenz, Rakúsko Foto: Fritz Krcal

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Svätý Mikuláš z Flüe alebo aj Bruder Klaus. Prezývka prvého svätého Švajčiara vôbec a patróna krajiny je v nemčine skratkou jeho mena (Niklaus) a odkazuje aj na pustovňu (Klause), v ktorej žil 20 rokov. Narodil sa aj zomrel v 15. storočí. Bol to zámožný sedliak, významný kantonálny politik a dôstojník v zložitom prepletenci vojnových čias. S mladučkou Dorotheou Wyss sa oženil ako 30-ročný. Klaus bol mystik a legenda hovorí, že prvé videnia mal ešte v lone svojej matky. Hoci podľa bežných kritérií viedol úspešný život, prepadal depresii, bol čoraz utiahnutejší, modlil sa, postil a meditoval. Keď mal 50 a jeho manželka 36, mali už 10 detí, najstarší syn mal 20 a najmladší sa práve narodil. Klaus vtedy opustil manželku aj deti, stal sa pustovníkom a ďalších 20 rokov žil v rokline pár stoviek metrov od rodiny.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie