Denník N

V Kirgizsku som videl pastierov, páchli ťavím trusom a obdivovali vo výklade iPhony, vraví poľský spisovateľ Andrzej Stasiuk

Foto N - Andrej Bán
Foto N – Andrej Bán

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Cez víkend bol hosťom literárneho festivalu BRaK v Bratislave. Hlavnými postavami jeho kníh sú krajiny Východu. „Na sto percent je to vymyslené. Nie som reportér. Všetko, čo píšem, je príbeh, ktorý sa odohráva v mojej hlave – inšpirovaný realitou,“ priznáva prekvapujúco o svojich knihách.

V rozhovore sa dočítate:

  • či dezertoval z armády komunistického Poľska;
  • ako sa z Varšavy presťahoval na vidiek pri slovenskej hranici, kde majú s manželkou vydavateľstvo Czarne;
  • čím ho Západ nudí a Východ vzrušuje;
  • prečo nie je vojnový reportér;
  • ako dopadla jeho potrhaná slávna mapa Slovenska v mierke 1 : 200

Keď sme vystupovali z auta, sťažovali ste sa, že ste unavený, lebo ste strihali 80-kilového barana. To je pre spisovateľa trochu netradičná činnosť, nie?

Prečo? Mám šesť oviec a dva barany. Sú sterilizované, u nás dožijú. Mám ešte tri psy a mačku. Musím mať rád zvieratá. Na takom veľkom pozemku, aký mám, by som si bez nich život nevedel predstaviť. Zobudíš sa ráno o piatej, hľadí na teba ovca a ty nevieš, čo si o tebe myslí. Je to úžasná výzva pre človeka získať odstup od samého seba.

Aké ste mali očakávania, keď ste sa z Varšavy v roku 1986 odsťahovali na poľsko-slovenské pomedzie do dedinky Volovec?

Ja som vedel, kam sa vyberám. Nasťahoval som sa do domu, kam som predtým prichádzal za priateľom. V tejto dedine pri akcii Visla po vojne násilne vysťahovali Lemkov, miestnych Rusínov. Prežila iba chalupa, do ktorej som sa nasťahoval.

Čo vás vyhnalo z Varšavy?

Zrejme by som tam zomrel, mnohí z mojich kamarátov už nežijú. Rád som sa zabával. Robil som rôzne somariny.

V životopise máte uvedené, že ste ako pacifista dezertovali na tanku z armády, za čo ste dostali rok a pol väzenia. O čo išlo?

V armáde som sa nudil. Vždy som v srdci bojoval za slobodu, mal som anarchistické tendencie. Keď ma povolali do armády, prišiel som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie