Denník N

Po sviatkoch sa do práce chodí ťažšie, šéfovia by mali poľaviť

Návrat do práce po sviatkoch býva ťažký. Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Návrat do práce po sviatkoch býva ťažký. Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Samsung spúšťa výrobu v závodoch postupne, návrat do práce po vianočných sviatkoch je ťažký. Firmy, kde boli zamestnanci aj medzi sviatkami, tvrdia, že tieto problémy nemajú.

Výrobné linky Samsungu v Galante a vo Voderadoch sa po sviatkoch rozbiehajú postupne. Nie je to preto, že by po Vianociach klesol dopyt, no tisíce zamestnancov by nemuseli prudký návrat do bežného pracovného tempa zvládnuť dobre.

Pokoj a láska vianočných sviatkov v prvý pracovný deň rýchlo vyprchá, ľudia sa po niekoľkodňovom ničnerobení v práci trápia.

Samsung tvrdí, že systém práce aj plán výroby prispôsobuje sviatkom a postupnému nábehu do pracovného tempa. „Výrobný plán na prvé dni po návrate zo sviatkov je nižší, zamestnancom je umožnené čerpať dodatočné voľno v prípade potreby, respektíve využiť flexibilný pracovný čas a v rámci možností skrátiť si čas strávený v práci,“ tvrdí Jaroslav Juriga zo Samsungu.

Iné firmy v prechode až taký problém nevidia a z nárokov neuľavujú. Slovenská pošta vraví, že zvládli väčší nápor cez Vianoce aj nábeh do tempa po sviatkoch.

Slovenská sporiteľňa mala zatvorené iba počas troch vianočných sviatkov a prvého januára, preto nečakali problémy s návratom zamestnancov do práce. Podobne to bolo aj v Slovnafte či v závode Kia, kde pracovali aj cez sviatky.

„Bude to znieť ako klišé, ale chodenie do práce nie je pre našich zamestnancov utrpením,“ vraví hovorkyňa operátora O2 Martina Jamrichová. Voľna si vraj môžu zobrať, koľko potrebujú, ak im to povinnosti dovolia, a po sviatkoch sa vracajú oddýchnutí.

Nadriadení by však podľa pracovnej psychologičky Evy Klimovej mali zvoliť po sviatkoch ľudský prístup a spolu so zamestnancami si stanoviť priority, čo je v prvý týždeň najdôležitejšie.

„Vianočné sviatky sú aj záťaž, človek je unavený, stres spojený s Vianocami je v dnešnej konzumnej spoločnosti veľký.“ Často sú tak ľudia po návrate do práce unavení, podobne aj ako po letnej dovolenke. „Prvý deň sa nám nechce. Treba upratať email, kalendár, pozrieť priority. Ak sa riešia veci hlava-nehlava, záťaž je privysoká.“

Britský portál The Telegraph píše, že za zlým znášaním zmeny sú negatívne emócie spojené s končiacimi sviatkami a nepravidelným spánkom. To môže spôsobiť aj zlé trávenie, ťažkosti so sústredením, problémy s pamäťou či únavu.

Miera záťaže však podľa Klimovej závisí aj od typu práce. „Stereotyp pri páse alebo vo výrobe bez nejakých termínov je o. k., ale keď ste zodpovedný za termíny alebo máte rozhodujúcu pozíciu, záťaž tam je a má to dosah aj na ostatných.“

Strategy director reklamnej agentúry MUW Saatchi & Saatchi Kamil Charvát hovorí, že po sviatkoch si síce človek jemne odvykne, ale necelé dva týždne voľna nie sú až také zlé ako dlhšie výpadky.

„Reklama je sezónna práca, viete, kedy čo očakávať. Bol som s tým vyrovnaný, šok by to bol, keby zrazu prišiel nejaký tender.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie