Denník N

Už nie si v aute, rád kritizuješ, Horner odvrkol Rosbergovi. V Španielsku fungovali vylepšenia Mercedesu a Ferrari rozdielne

Christian Horner počas sobotňajšej kvalifikácie. Foto - Martin Trenkler
Christian Horner počas sobotňajšej kvalifikácie. Foto – Martin Trenkler

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Max Verstappen je v tejto sezóne nezastaviteľný. Red Bull zatiaľ neporazený.

Ešte po prvých pretekoch sezóny v Bahrajne vyslovil George Russell z Mercedesu predpoveď, podľa ktorej by mohol Red Bull vyhrať všetky preteky aktuálneho ročníka. Mnohí sme si vtedy hovorili, že aj napriek obrovskému náskoku Red Bullu je takáto predpoveď nerealistická.

V F1 sa predsa deje množstvo nepredvídateľných vecí. Stále platí, že nie každé preteky musia danému pilotovi takpovediac sadnúť a v hre sú aj faktory, ktoré sú mimo kontroly. Počasie či technické problémy. Lenže po prvých siedmich pretekoch je náskok Red Bullu obrovský a Verstappen jazdí bezchybne.

Aj „nefanúšik“ Red Bullu musí uznať, že táto stajňa spravila pri vývoji tohtoročného vozidla fantastickú prácu. Dobrým príkladom bol pohľad počas nedávnej Veľkej ceny Monaka, kde sme vďaka záberom zospodu mohli vidieť precízne prepracovanú podlahu auta.

Podobné zábery na monoposty Mercedesu a Ferrari nám ukázali, prečo je Red Bull niekde úplne inde. Ešte pred pretekmi v Barcelone to priznal šéf Mercedesu Toto Wolff: „Podľa mňa je Verstappen v inej lige. Hnevá ma, že to musím takto povedať, ale je to realita. Spravili najlepšiu robotu, pretekár jazdí excelentne a sú jednoducho ďaleko vpredu.“

V tomto texte sa dozviete:

  • že Verstappen pokračuje v prepisovaní štatistík;
  • ako Horner schladil kritika Rosberga;
  • ako fungovali vylepšenia Mercedesu;
  • že Ferrari a Aston Martin boli v úzadí;
  • prečo majú fanúšikovia McLarenu nádej.

Verstappenovo déjà vu

Red Bull ukázal svoju formu na podľa mnohých najreprezentatívnejšej trati v F1. Verstappen vyhral s náskokom 24 sekúnd pred Lewisom Hamiltonom na Mercedese. Nie je potrebné bližšie analyzovať cestu Verstappena k víťazstvu, pretože bola veľmi priamočiara.

Najlepšie to vystihuje fakt, že získal tretí grand slam (zisk pole position, vedenie v každom kole pretekov, výhra v pretekoch a dosiahnutie najrýchlejšieho kola pretekov).

Okrem toho zaznamenal svoj šiesty hetrik (zisk pole position, dosiahnutie najrýchlejšieho kola pretekov a víťazstvo v pretekoch) v kariére.

Zároveň to boli jeho deviate preteky, ktoré vyhral spôsobom štart – cieľ a v ktorých pred seba nepustil súpera ani na sekundu.

Obhajca titulu dosiahol v Španielsku svoje 40. kariérne víťazstvo a na ikonického Ayrtona Sennu na piatom mieste v historických tabuľkách stráca už iba jedno. Verstappen si okrúhle víťazstvo užil na okruhu, kde v sezóne 2016 v F1 vyhral prvýkrát. Vtedy vyhral o šesť desatín sekundy pred Kimim Räikkönenom na Ferrari. Dnes to bolo omnoho hladšie.

A posledná štatistika k dominancii Red Bullu. Po Veľkej cene Španielska viedol RB19 v tejto sezóne už 401 kôl, zvyšné tímy si rozdelili zvyšných 16 kôl. Pre Red Bull to bolo 99. víťazstvo v F1.

Verstappen mohol byť po pretekoch spokojný. „Je radosť jazdiť s takýmto autom. Dnes sa opäť predviedlo. Mali sme rozdielnu stratégiu, ale podľa mňa bola väčšinou správna. Ďalší dobrý víkend, čo ma teší. Azda v tom budeme pokračovať.“

Body získala aj druhá strana garáže. Sergio Pérez pokazil sobotnú kvalifikáciu a napokon štartoval z jedenástej priečky. V pretekoch sa dostal na štvrté miesto. „Celkovo počas víkendu som mal pocit, že sme tam jednoducho neboli,“ zhrnul Mexičan, ktorý je stále na priebežnom druhom mieste, ale na svojho tímového kolegu stráca už 53 bodov.

Majster sveta z roku 2016 a momentálne televízny expert Sky Sports Nico Rosberg sa po pretekoch opýtal šéfa tímu Christiana Hornera na nie príliš lichotivé tempo Péreza v úvode veľkej ceny.

Odpoveď znela: „Si dosť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boxová ulička

Formula 1

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie