Denník N

Pľúcna lekárka Dostálová: Ak nedokážete vyjsť na druhé poschodie, vyhľadajte lekára

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Intenzita závislosti od nikotínu je porovnateľná s opiátmi, hovorí pľúcna lekárka Katarína Dostálová. „Fajčenie je závislosť ako každá iná a psychická podpora závislého je veľmi dôležitá.“

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Rozhovor je ukážka z pripravovanej knihy Ako byť zdravý?, ktorá prinesie rozhovory s odborníkmi o tom, ako sa o seba starať, aby sme prežili čo najviac rokov v dobrom zdraví bez bolesti a liekov.

Pľúcna lekárka v rozhovore vysvetľuje:

  • čo s pľúcami robí fajčenie,
  • ako ich ovplyvňuje vapovanie,
  • akým správaním si ľudia ničia pľúca,
  • ako pľúca ovplyvňuje obezita,
  • ale aj to, čo radí pacientom, ktorí chcú prestať fajčiť.

Čo môže najviac ovplyvniť zdravie pľúc?

Veľký podiel na tom, či budú pľúca v dospelosti zdravé, má obdobie pred narodením. Vplyv má to, či sa človek narodil v termíne alebo predčasne. A tiež, či jeho matka počas tehotenstva fajčila. Pľúca sa vyvíjajú približne do 25 rokov života. V tomto období je dôležité, aby mladí vedeli, čo je pre nich zdravé, lebo je to aj obdobie mnohých experimentov, ktoré môžu pľúcam uškodiť.

Treba sa snažiť, aby človek dýchal čo najkvalitnejší vzduch, chránil sa pred infekčnými ochoreniami, ktorým sa brániť vieme napríklad očkovaním. A aby neskĺzol k rôznym zvykom, ako je fajčenie alebo vapovanie. To sú úplne kľúčové veci.

Predčasne narodené deti majú väčšie riziko problémov s pľúcami. Môžu sa ich pľúca dovyvíjať?

Je to individuálne a teraz sa to stáva predmetom výskumu. Máme malé percento mladých pacientov, ktorí nefajčia, ale majú napríklad chronickú obštrukčnú chorobu pľúc (ide o nevyliečiteľnú chorobu, ktorá ovplyvňuje dýchanie. Po čase môže pacienta obmedzovať aj pri bežných činnostiach. Znižuje kvalitu života, ale je aj častou príčinou predčasného úmrtia, pozn. red.). To je netypické. Väčšinou ide o ochorenie starších

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Knihy

Rozhovory

Zdravotníctvo

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie