Denník N

Harabina obžalovali za status o schvaľovaní ruskej invázie, hrozia mu najviac tri roky

Štefan Harabin. Foto N - Tomáš Benedikovič
Štefan Harabin. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Urobil by som presne to isté čo Putin v súvislosti s udalosťami na Ukrajine,“ napísal vlani vo februári deň po začiatku ruskej invázie bývalý minister spravodlivosti Štefan Harabin, ktorý v minulosti bol aj na čele Najvyššieho súdu a súdnej rady.

Pre tento status na neho špeciálna prokuratúra minulý týždeň podala obžalobu.

Informáciu Denníku N potvrdila hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová. Skutok, pre ktorý Harabina 1. júna obžalovali, je kvalifikovaný ako „prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia, ako aj prečin schvaľovania trestného činu“. Viac informácií Úrad špeciálnej prokuratúry momentálne neposkytne.

O obžalobe by mal rozhodovať sudca Špecializovaného trestného súdu Ján Buvala. V prípade uznania viny hrozí bývalému prezidentskému kandidátovi maximálne trojročné väzenie.

„Na výrok, ktorý som napísal, som hrdý a kedykoľvek by som ho zopakoval. Je nesporné, že Putin a Ruská federácia postupovala v súlade s medzinárodným právom. Nemôže byť agresorom,“ reagoval Harabin, ktorý nevedel, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Štefan Harabin

Slovensko

Teraz najčítanejšie