Denník N

Ukrajina nie je Izrael

Jens Stoltenberg a Volodymyr Zelenskyj. Foto - TASR/AP
Jens Stoltenberg a Volodymyr Zelenskyj. Foto – TASR/AP

Členstvo v NATO nielenže prináša bezpečnosť, ale aj zvyšuje štandardy.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je britský novinár a spisovateľ

S blížiacim sa júlovým samitom NATO vo Vilniuse sa čoraz viac ozýva myšlienka, že namiesto členstva v Aliancii by Ukrajine mali byť ponúknuté silné bezpečnostné záruky a vojenská pomoc, akú poskytujú Izraelu Spojené štáty. Nemenovaný vysoký predstaviteľ Bidenovej administratívy pre Wall Street Journal povedal, že USA zvažujú usporiadanie „voľne“ založené na tomto modeli. Francúzsky prezident Emmanuel Macron minulý týždeň na bezpečnostnej konferencii GLOBSEC v Bratislave povedal, že NATO musí „vybudovať niečo medzi bezpečnosťou poskytnutou Izraelu a plnohodnotným členstvom“. Jeho poľský náprotivok Andrzej Duda s tým súhlasí.

Viac zbraní pre Ukrajinu, užšia spravodajská spolupráca a transfer technológií sú vítané. Bolo by však vážnou chybou, keby sa Ukrajina (a jej spojenci) uspokojili s čímkoľvek iným, než je plnoprávne členstvo v Severoatlantickej aliancii. A geografické, historické a politické rozdiely medzi Ukrajinou a Izraelom ukazujú, že pre prvú krajinu je model druhej krajiny takmer bezvýznamným.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie