Denník N

Vývoj bojov (466. deň): Ukrajina je pripravená a stíchla. Pripravte sa aj vy

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Pssst! Úderné video začalo veľké ticho.
  • Podľa Rusov sa už ofenzíva začala.
  • Ukrajinci údajne postúpili severne aj južne od Bachmutu.
  • Mapa dňa – Bachmut + juh.
  • Videá dňa – posádka BMP bojuje o život; tanková bitka; práca posádky ťažkého ruského mínometu; ruský tank prežije minimálne dva zásahy; ukrajinský dron natočil raketu, ktorá ho tesne minula.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za nedeľu 4. júna. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Pssst! Úderné video začalo veľké ticho. Počas víkendu ukrajinské ministerstvo obrany zverejnilo video, ktoré sa dá interpretovať jediným spôsobom – ako predzvesť útoku. Viacerí vojaci rôznych druhov zbraní na ňom s prstom na perách odkazujú to isté: „Pssst!“ Na konci sa objavia dva odkazy: „Plány majú rady ticho“ a „Neoznámime, že sa to začalo“.

Minister obrany Olexij Reznikov 35-sekundový šot (na konci ktorého sa objavia stíhačky F-16, čo je krajne zaujímavé a veľký námet na špekulácie, či ich už Ukrajinci nemajú) zdieľal s veršom hitu Enjoy the Silence od Depeche Mode. „Words are very unnecessary/They can only do harm – Slová sú zbytočné/Môžu len ublížiť.”

V čase, keď to Reznikov v nedeľu popoludní urobil, už rôzne ruské zdroje niekoľko hodín šírili správy o ukrajinských útokoch, ktoré Rusi označili za začiatok očakávanej ofenzívy. Keďže Ukrajinci vzali výzvu na mlčanie smrteľne vážne, nejaký čas budeme odkázaní najmä na informácie z Ruska. Tie tvrdia, že sa „to“ práve v nedeľu začalo. A v pondelok pokračovalo ešte intenzívnejšie.

Podľa Rusov sa už ofenzíva začala. Dá sa im veriť?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie