Denník N

Čo sa dialo v zákulisí zmareného tendra na košické električky a čo vyšetrila NAKA

Košičania tak skoro nové električky mať nebudú. Foto N - Peter Lázár
Košičania tak skoro nové električky mať nebudú. Foto N – Peter Lázár

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Po košických koľajniciach jazdí necelá stovka električiek. Časť z nich – model KT vyrobený ešte koncom 80. rokov – dosluhuje, a preto chce mestský dopravný podnik (DPMK) kúpiť tridsať nových. V tomto roku mal dostať prvých desať električiek, Košičania sa ich však nedočkajú. Pre zbabraný tender.

Podnik ho vyhlásil vo februári 2021 a o rok aj niečo Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala trestné stíhanie pre zločin machinácie pri verejnom obstarávaní. Objavilo sa podozrenie, že minimálne „jedna osoba konajúca za DPMK postupovala tak, aby sa víťazom stala poľská firma Pesa“ – konštatoval vyšetrovateľ v uznesení.

Denník N sa dostal k niektorým dokumentom zo spisu. Je z nich zrejmé, koho a ktoré aktivity polícia vnímala ako podozrivé a čo jednotliví aktéri tvrdili vo svojich výpovediach.

Ako prepadlo 25 miliónov eur

Novou informáciou je, že NAKA už zastavila trestné stíhanie, lebo „sa nestal skutok, pre ktorý sa stíhanie viedlo“. Toto rozhodnutie vo februári 2023 potvrdil aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Stále však stojí za to pozrieť sa, prečo sa vôbec vyšetrovanie začalo a čo sa dialo v zákulisí tendra. Najprv si pripomeňme základné informácie o verejnom obstarávaní.

DPMK chcel kúpiť 30 električiek za 79 miliónov eur, taká bola predpokladaná hodnota zákazky. Do súťaže sa prihlásila

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Doprava

Košice

Slovensko

Teraz najčítanejšie