Denník N

Fungovala mu len brada a mozog, no bol proti eutanázii. Zomrel muž, podľa ktorého vznikol film Nedotknuteľní

Philippe Pozzo di Borgo a jeho ošetrovateľ Abdel Sellou a herci François Cluzet a Omar Sy, ktorí ich stvárnili vo filme Nedotknuteľní. Foto - Twitter/italy24.press
Philippe Pozzo di Borgo a jeho ošetrovateľ Abdel Sellou a herci François Cluzet a Omar Sy, ktorí ich stvárnili vo filme Nedotknuteľní. Foto – Twitter/italy24.press

Francúzsky podnikateľ, ktorého osobný príbeh inšpiroval film Nedotknuteľní, zomrel vo veku 72 rokov.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Zmenil naše životy a životy mnohých zraniteľných a krehkých ľudí,“ povedal o Francúzovi Philippovi Pozzovi di Borgovi režisér Eric Toledano. Bezpochyby zmenil aj ten jeho.

Film Nedotknuteľní, ktorý režíroval, sa inšpiroval práve životom tohto francúzskeho podnikateľa. Patrí medzi najúspešnejšie francúzske snímky v dejinách, len vo Francúzsku ho videlo viac ako 19 miliónov divákov.

Podnikateľ Philippe Pozzo di Borgo, ktorý sa objaví v posledných sekundách filmu, zomrel v piatok vo veku 72 rokov vo svojom dome v marockom Marakéši, kde žil so svojou druhou manželkou a dvoma adoptovanými deťmi.

Jedine komédia

Pozzo di Borgo sa vážne zranil pri paraglajdingu v roku 1993. Po niekoľkých mesiacoch na jednotke intenzívnej starostlivosti sa zobudil paralyzovaný od krku nadol. Mal vtedy 42 rokov.

O svojom trápení, ale hlavne radosti, ktorú nachádzal napriek svojmu ochrnutiu, napísal v roku 2001 knihu s názvom Le Second Souffle (v preklade Druhý dych). Tá bola základom pre film Nedotknuteľní.

Francúzsky podnikateľ v nej opisoval aj vzácne priateľstvo so svojím mladým alžírskym opatrovateľom Abdelom Jasminom Sellouom. Ten mal v tom čase 20 rokov a krátko predtým ho prepustili z väzenia.

Ich vzťah Pozza di Borga po nehode zachránil pred

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie