Denník N

Týždeň v zdraví: Môže infarkt urýchliť nástup demencie? Aké funkcie má hypotalamus? Prečo sa netreba báť „elektrošokov“

Ilustračná foto - JumpStory
Ilustračná foto – JumpStory

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  •  či môže infarkt myokardu urýchliť nástup stareckej demencie;
  •  aké funkcie plní hypotalamus;
  •  prečo sa netreba báť elektrokonvulzívnej terapie v psychiatrii.

Prekonaný infarkt myokardu môže zrýchliť nástup demencie

Bez preháňania môžeme tvrdiť, že človek po infarkte myokardu bude doživotne pociťovať dôsledky prekonania tohto život ohrozujúceho stavu. Infarkt veru nie je nejaká „chrípočka“ a má viacero zdravotných dôsledkov.

Ale že by jeho prekonanie súviselo aj so zrýchlením nástupu kognitívneho deficitu, jedného z dôsledkov skupiny diagnóz a stavov súvisiacich so starnutím, nazývaných natvrdo a ľudovo starecká demencia?

Akútny infarkt myokardu (AIM) je ložisková nekróza, teda odumretie tkaniva srdcového svalu – myokardu v dôsledku náhleho uzatvorenia srdcovej tepny zásobujúcej krvou konkrétnu oblasť srdca. Najčastejšou príčinou je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie