Denník N

Dočká sa Európa novej politickej generácie dvadsaťdvojkárov?

Najväčšia vojna v Európe od roku 1945 určite musí podnietiť novú paneurópsku politickú generáciu. Ak nie toto, tak čo?

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je profesor európskych štúdií na Oxfordskej univerzite

„Myslíte si, že tu bude generácia roku 2022?“ spýtala sa ma študentka v nemeckom univerzitnom meste Göttingen. Myslela tým kohortu Európanov, ktorým bude rozsiahla vojna na Ukrajine po zvyšok života formovať spôsob ich myslenia a politického konania. Je to dôležitá otázka.

Študentka reagovala na moje tvrdenie, že dnešnú Európu formovali štyri kľúčové politické generácie: štrnástkari (so život meniacimi skúsenosťami mládeže z prvej svetovej vojny), tridsaťdeviatkari (druhá svetová vojna), šešťdesiat­osmičkári (rok 1968 a jeho rôzne prejavy) a osemdesiatdeviatkari (zamatové revolúcie a koniec studenej vojny). Keď­že v každom prípade prichádza moment formácie v skorej dospelosti, ešte pred tým, ako sa daná veková kohorta dostane k moci, ide o značný časový posun. Šesťdesiatosmičkári hrali vedúcu úlohu v európskej politike až do 21. storočia. A dnes sú pri moci osemdesiatdeviatkari.

Pred niekoľkými rokmi sme v rámci nášho výskumného projektu Príbehy Európy na Oxfordskej univerzite skúmali formatívne momenty dnešných mladých Európanov. V tom čase sa zdalo, že neexistuje iný moment porovnateľný s rokmi 1989 a 1968 alebo s dvoma svetovými vojnami. Namiesto toho sme našli spoločnú skúsenosť slobody pohybu po Európe a dominantný problém – klimatické zmeny. Pre jednotlivé geografické podskupiny však existovalo niekoľko špecifických momentov: vojny v bývalej Juhoslávii pre juhovýchodných Európanov; kríza eurozóny pre mladých Grékov, Španielov a Portugalcov; brexit pre Britov a Írov.

Najväčšia vojna v Európe od roku 1945 určite musí podnietiť novú paneurópsku politickú generáciu. Ak nie toto, tak čo?

Šokujúce Slovensko

Keď túto myšlienku pred niekým spomeniem, ľudia na ňu často reagujú s nadšením. Na jednej nedávnej panelovej diskusii v Estónsku naša uznávaná moderátorka dospela k záveru: „Teraz sme všetci dvadsaťdvojkári!“ Lenže ona je osemdesiatdeviatkarka. Na druhý deň sa témy chopila ďalšia rečníčka. Lenže aj ona je osemdesiatdeviatkarka.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie