Denník N

Nebúrať, opatrne rozobrať a zrecyklovať. Ako vyzerá ekologická demolácia budovy

Foto – Tomáš Hejzlar / Archív Skanska Commercial Development
Foto – Tomáš Hejzlar / Archív Skanska Commercial Development

Pražskú budovu Merkurie zo 70. rokov minulého storočia postupne rozkladajú, ako by bola zo stavebnice s podobným názvom Merkur.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Tento text vyšiel v spolupráci s ctzn.sk Platformou o ľuďoch a mestách.

Stavebný odpad a odpad z demolácií tvorí vyše tretinu odpadu v EÚ, preto obzvlášť záleží na tom, aby sa neskládkoval. Členské štáty musia zhodnocovať aspoň 70 percent tohto odpadu.

Odstránené  materiály sa majú na stavbe triediť, aby sa dali opätovne použiť alebo zrecyklovať. Hovorí sa tomu selektívna demolácia a do našej legislatívy sa dostala vlani ako súčasť reformy nakladania so stavebným odpadom v Pláne obnovy.

Selektívnu demoláciu zaviedli o niečo skôr, už v roku 2021 aj naši českí susedia. Detailne sme sa pozreli na to, ako vyzerá v praxi, pri dekonštrukcii pražskej administratívnej budovy Merkuria.

Na demolácii pracuje firma Skanska, developer, ktorý je členom Českého cirkulárneho hotspotu, chce na mieste postaviť novú budovu a projekt profilovať ako cirkulárny. Teda čo najviac starých materiálov využiť v novostavbe, alebo pre ne nájsť využitie inde. Ide o pomerne výnimočne dôslednú selektívnu demoláciu, na tomto príklade preto dobre vidieť výzvy s ňou spojené.

Pri zavádzaní reformy na Slovensku naše ministerstvo životného prostredia avizovalo, že náklady na odstránenie stavebných odpadov sa takto firmám znížia desaťnásobne oproti skládkovaniu. V prípade Merkurie sa ale o šetrení hovoriť nedá, české poplatky za skládkovanie sú pritom porovnateľné. Zapojené firmy sa zhodujú, že selektívna demolácia je drahá a trvá dlho, ale z pohľadu ochrany životného prostredia dáva zmysel.

Príbeh Merkurie tiež ukazuje, že trh motivuje developerov zatiaľ skôr k výstavbe nových high-tech budov než k zachovaniu a rekonštrukcii tých starých.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Developeri v Bratislave

Klimatická kríza

Bývanie a záhrada, Slovensko

Teraz najčítanejšie