Denník N

Za učebnice pre deti rodičia zaplatia dvojnásobok. Školy môžu nakupovať knihy slobodne, ale nemajú za čo

Ilustračné foto. Zdroj - TASR
Ilustračné foto. Zdroj – TASR

Len pred tromi rokmi sa otvoril trh s učebnicami tak, aby mali školy pri nákupe voľnú ruku. Ministerstvo im však nedalo dosť peňazí. Tento rok majú desať učebníc pre žiaka nakúpiť spolu za 7,5 eura.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Keď vlani nakupovali v základnej škole vo Svite učebnice pre žiakov, od štátu na to dostali vyše 11-tisíc eur. Za túto sumu dokázali napríklad kúpiť nové učebnice a pracovné zošity z matematiky pre všetky deti v 5. a 6. ročníku. Učiteľkám sa totiž osvedčil nový autor knihy, ktorého vyučovanie chceli vyskúšať v triede.

Tento rok základná škola vo Svite dostala iba 4-tisíc eur – teda zhruba tretinu z vlaňajšej sumy. Je to tragické, hodnotí riaditeľka Monika Dudinská. Snažia sa optimalizovať, nakúpiť menej učebníc či pracovných zošitov, doplatiť, čo treba, zo zdrojov školy.

Kým vlani rodičia vo Svite doplácali 10 až 15 eur, tento rok ich to vyjde raz toľko – len na učebnice budú doplácať približne 28 eur.

Nový minister školstva Daniel Bútora musí hneď po nástupe do funkcie hasiť veľký problém – ministerstvo školstva vyčlenilo na nákup učebníc o polovicu menej ako v predošlé roky. Bútora chce o peniazoch navyše ešte rokovať s ministrom financií, ale nerobí žiadne prísľuby.

Kríza s učebnicami prichádza tri roky po reforme otvoreného trhu s učebnicami. Spustil ju exminister školstva Branislav Gröhling (SaS), pre ktorého to bola vlajková téma. Benefity reformy však ostali z veľkej časti na papieri, pretože štát školám doteraz nedokázal zabezpečiť stabilný rozpočet na nákup učebníc.

Ak si to rodina nemôže dovoliť, škola im prefotí úlohy

Mnohí si zo školy pamätajú na zadnú stranu učebnice, na ktorej boli rukou napísané mená detí, ktoré knihu vlastnili rok predtým. Zoznam občas siahal aj desať rokov dozadu, niektorí si tam mohli nájsť aj vlastných rodičov. Knihu bolo treba na konci roka vygumovať a vyčistiť, kto do nej písal perom, sa to snažil radšej ututlať.

Aj na základnej škole vo Svite deti obaľujú učebnice do obalov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Daniel Bútora

Ján Horecký

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie