Denník N

Tenisový lakeť číha aj za počítačom, v záhrade či na turistike. Pomôže ľad, pozor na správne prikladanie

Ilustrácia - P. K. s Midjourney
Ilustrácia – P. K. s Midjourney

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

s príchodom letných mesiacov stúpa počet aktivít, ktoré sa môžu skončiť zranením známym ako tenisový lakeť. Ide o typ úrazu, ktorého názov môže zavádzať. Asi tak ako skokanské koleno či plavecké rameno.

Aj keď sa na prvé počutie môže zdať, že postihuje len športovcov, aj to iba v konkrétnom odvetví, nie je to tak. Tenisový lakeť sa týka aj plavcov, volejbalistov či bežcov a turistov. Ešte viac sa však spája s aktivitami, ktoré so športom nesúvisia.

Riziková môže byť práca za počítačom, cviky s činkou, domáce práce so štetcom a kladivom či dokonca okopávanie v záhrade, zametanie alebo krájanie zeleniny.

Ide o činnosti, ktoré vyžadujú opakované pohyby ruky zahŕňajúce zovretie a vytočenie zápästia, čo môže spôsobiť preťaženie šliach a zápalovú reakciu v oblasti vonkajšieho lakťa. V pokročilom štádiu môže byť bolesť taká silná, že pre pacienta je problémom dvihnúť k ústam šálku kávy. Situácia pritom nikdy nemusí zájsť až takto ďaleko.

Ako upozorňujú doktori, tenisový lakeť patrí k zraneniam, ktoré označujú za „tvrdohlavé”. Znamená to, že k vážnemu zhoršeniu bolesti často dochádza len preto, že človek pokračuje v aktivite a do poslednej chvíle verí, že zranenie ustúpi.

Oddych a správna liečba pritom dokážu problém odstrániť v relatívne krátkom čase, v ideálnom prípade aj natrvalo.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu a pohybe, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Zranenie označované ako tenisový lakeť čiastočne zavádza nielen v prvej, ale aj v druhej polovici názvu. Jednak nemusí byť spojené s tenisom a navyše hlavnou príčinou bolesti nie je práca lakťov.

Za komplikácie je zodpovedná opakovaná námaha zápästia, pri ktorej dochádza k preťaženiu svalov, ktoré majú na starosti extenziu, teda vystieranie, respektíve dvíhanie zápästia a prstov. Ide o svaly, ktoré spájajú zápästie s vonkajšou stranou lakťa, kde sa opakovaná námaha prejaví v podobe mikroskopických trhlín a neskôr v podobe zápalu.

Bolesť na vonkajšej strane lakťa je spočiatku jemná, zvýrazňuje sa pri dvíhaní ťažších predmetov a zranenie signalizujú aj bolesti pri snahe úplne vystrieť ruku.

Pri začínajúcej bolesti môžu stlačiť ľadové obklady, dôležitá je však ich správna aplikácia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Radíme športovcom

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie