Denník N

Lotyšský prezident Levits: Naše spomienky na ruskú okupáciu sú zrejme silnejšie ako tie vaše

Egils Levits v Bratislave. Foto N - Vladimír Šimíček
Egils Levits v Bratislave. Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Zatiaľ čo v Lotyšsku vojenskú pomoc Ukrajine podporujú vyše tri štvrtiny obyvateľov, na Slovensku je to len 38 percent. „Možno tu už historická pamäť nie je taká živá,“ vraví v rozhovore dosluhujúci lotyšský prezident Egils Levits.

„V Lotyšsku jasne vieme, čo znamená život pod ruskou okupáciou, a preto naša populácia jednoznačne stojí na strane Ukrajiny,“ vysvetľuje Levits, ktorý do Bratislavy pricestoval na rokovanie lídrov krajín východného krídla NATO. Na stretnutie letel z Rigy komerčnou linkou.

Lotyšskí predstavitelia od začiatku ruskej invázie tvrdia, že vojnu proti Ukrajine vnímajú ako svoju vlastnú. Aj preto majú spolu s ďalšími pobaltskými krajinami a Poľskom povesť najväčších „proukrajinských jastrabov“.

Levits v rozhovore okrem iného hovorí:

  • čo bude považovať za víťazstvo Ukrajiny;
  • čo vraví na kritiku, že Lotyšsko diskriminuje svoju ruskojazyčnú menšinu;
  • aké sú jeho očakávania od dnešných rokovaní v Bratislave.

Začnime najväčšou správou posledných dní: všetko nasvedčuje tomu, že Ukrajinci začali dlho očakávanú protiofenzívu. Neobávate sa, že očakávania verejnosti sú priveľké?

Ukrajinci sa na protiofenzívu pripravujú už mesiace a je len na nich, aby si vybrali najvhodnejší čas a miesto na jej začiatok. Sledujeme rôzne manévre a situácia nie je úplne jasná, čo je súčasťou stratégie proti Rusku. Čoskoro sa však určite dozvieme všetky podrobnosti. V utorok nás čaká stretnutie predstaviteľov východného krídla NATO, po ktorom budeme mať viac informácií.

Vy aj viacerí ďalší lotyšskí predstavitelia od začiatku vojny voláte po zintenzívnení vojenskej pomoci Ukrajine. Od nej často zaznieva, že Západ posiela dosť zbraní na to, aby neprehrala, ale nie dosť na to, aby zvíťazila. Sú vaši západní spojenci úprimne presvedčení, že Ukrajina musí obnoviť svoje medzinárodne uznané hranice vrátane Krymu?

Je kľúčové povedať, že ak chceme trvácny mier, toto je jediný spôsob. Ukrajina nechce nechať milióny svojich obyvateľov pod ruskou okupáciou a je jej zodpovednosťou oslobodiť ich. Navyše ich na to oprávňuje medzinárodné právo.

Čo sa týka západných krajín,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie