Denník N

Najväčší teroristický útok počas vojny. Kachovská priehrada je zničená, záplavy hrozia desiatkam dedín

Zničená Kachovská priehrada na Ukrajine. Foto - TASR/AP
Zničená Kachovská priehrada na Ukrajine. Foto – TASR/AP

Podľa Ukrajincov stoja za výbuchom Rusi, Moskva tvrdí opak. Môže to mať vplyv aj na Zaporižskú jadrovú elektráreň, no zatiaľ je situácia stabilná. 

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Korešpondent ukrajinského portálu Kyiv Post Jason Jay Smart to nazval najväčším teroristickým útokom v doterajšom priebehu ruskej vojny proti Ukrajine. O ruských teroristoch píše aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, Rusi zasa hádžu vinu na Ukrajincov.

V noci na utorok 6. júna sa odohral jeden z doteraz najvýznamnejších momentov tejto vojny. Kachovská priehrada na rieke Dnipro na juhovýchode Ukrajiny je zničená a v týchto chvíľach sa cez ňu leje obrovské množstvo vody. Ukrajinci tvrdia, že sa už nebude dať opraviť.

Záplavami sú ohrozené veľké územia s desiatkami dedín, kde žijú desaťtisíce ľudí.

„Ruskí teroristi. Zničenie Kachovskej priehrady a vodnej elektrárne iba celému svetu potvrdzuje, že musia byť vyhnaní z každého kúta ukrajinského územia. Nemôžeme im nechať ani meter, pretože každý meter použijú na teror,“ napísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý vyhlásil na utorok výnimočné zasadnutie národnej bezpečnostnej a obrannej rady.

K poškodeniu došlo v noci, podľa nepotvrdených správ okolo pol tretej. Ukrajinci tvrdia, že ju zničili Rusi tým, že ju podmínovali a odpálili.

Miestny obyvateľ pre Ukrajinskú pravdu povedal, že počul

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie