Denník N

Martin Poliačik: Osud Slovenska závisí aj od toho, ako veľmi Rusi dostanú na držku

Martin Poliačik. Foto N - Tomáš Benedikovič
Martin Poliačik. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ukrajina musí vyhrať vojnu, vraví Martin Poliačik z Globsecu. Potom podľa neho ľudia uvidia, že Rusi išli do niečoho, čo nedokázali zvládnuť, a tí, ktorí im teraz tlieskajú, ostanú ticho.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Martin Poliačik (42) je zástupcom riaditeľky kancelárie Globsecu v Kyjive na Ukrajine. Predtým pôsobil ako poslanec parlamentu zvolený za SaS, dnes je členom Progresívneho Slovenska (PS). V rozhovore hovorí:

  • prečo nebude kandidovať v najbližších voľbách a či dostal ponuku;
  • prečo si myslí, že budúci parlament môže byť lepší ako súčasný;
  • ako by štát mal reagovať na tvrdenia o falšovaní volieb;
  • čo na Slovensku pomáha šíreniu toxických dezinformácií;
  • ale aj ako sa prípadné víťazstvo Ukrajiny odzrkadlí v našej politike.

Cez víkend ste potvrdili, že nebudete kandidovať v najbližších parlamentných voľbách. Prečo?

Veľmi nerád odchádzam od rozrobenej práce. Práve teraz sme v Kyjive vo fáze, keď sme v našej kancelárii naplno zamestnaní traja, ale práce už máme pre desiatich. Keď vyšla naša správa Walking on Fire o odmínovaní na Ukrajine, inštitúcie ako Európska banka pre obnovu a rozvoj a aj podpredsedníčka ukrajinskej vlády nám sami od seba zavolali a povedali, že nič lepšie ešte na tú tému nevideli, a požiadali o spoluprácu.

Čo ich zaujalo?

Odmínovanie je do nasledujúcich niekoľko desiatok rokov jednou z najväčších výziev pre Ukrajinu. Zvolili sme postup, že nejdeme do malých projektov a partnerstiev, ale snažíme sa zmapovať celý proces a prichádzať s odporúčaniami a konkrétnymi aktivitami, aby sa skrátil celkový čas odmínovania Ukrajiny.

Ukázalo sa, že sme zvolili dobrú tému aj postup a že máme čo povedať. Nabrali sme pomerne zdatný tím expertov z celého sveta a musíme vyzbierať peniaze, aby sme ich mohli zaplatiť. Pripadalo by mi divné odkráčať od toho teraz, keď sme otvorili dvere pre pomerne užitočnú prácu. Vyťažuje ma to na sto percent a neriešil som otázku kandidatúry.

V statuse na Facebooku ste sám naznačili, že niekto to môže chápať inak. Napísali ste: „Progresívne Slovensko je stále mojím domovským hnutím, má moju plnú podporu a chcem zaraziť akékoľvek reči o nejakých rozporoch alebo nezhodách. S ľuďmi v PS komunikujem, ak by som prejavil záujem, tak by som na kandidátke bol.” Čiže nejaká ponuka od predsedu Michala Šimečku prišla?

V PS to funguje tak, že najprv sa pošle generálna výzva a na ňu musí zareagovať každý – vrátane vedenia, podpredsedov aj predsedu – a vyjadriť vôľu kandidovať. Ja som túto vôľu nevyjadril, takže ani nebolo dôležité, či sa so mnou niekto rozpráva alebo nie. Áno, človek by čakal, že po desiatich rokoch v parlamente mu niekto aspoň zavolá, ale to je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Globsec

Progresívne Slovensko

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie