Denník N

Lesníci navrhujú, aby bolo desať percent slovenských lesov v bezzásahovom režime, ochranári súhlasia

Odumreté drevo je dôležitou súčasťou lesa. Foto – Soňa Mäkká
Odumreté drevo je dôležitou súčasťou lesa. Foto – Soňa Mäkká

Lesníci zverejnili predstavu, ako by malo vyzerať lesné hospodárstvo na Slovensku v budúcnosti. Desať percent lesov by sa malo podľa nich vyvíjať bez zásahu človeka.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Národné lesnícke centrum navrhuje, aby bolo desať percent slovenských lesov v bezzásahovom režime. Ďalších desať percent majú tvoriť plantáže rýchlorastúcich drevín a na zvyšných osemdesiatich percentách by sa hospodárilo prírode blízkymi spôsobmi.

„Je to prvotný návrh, nepovažujeme ho za finálny. Presné percentuálne podiely by sa mali určiť pri ďalšej diskusii tak, aby to bolo realizovateľné v slovenských podmienkach,“ vysvetľuje pre Denník N riaditeľ NLC Peter Balogh. „Chceme zintenzívniť diskusiu a poukázať na to, že konflikt medzi lesníctvom a ochranárstvom je často vyvolávaný umelo. Lesníci boli vždy ochranári.“

Národné lesnícke centrum predstavilo tento návrh na konferencii o budúcnosti lesného hospodárstva na Slovensku. Z jej záverov vyplýva, že lesnícko-drevársky sektor rešpektuje potrebu bezzásahových území, no ich rozsah a lokalizácia by mali byť predmetom odbornej a spoločenskej diskusie. Zároveň nechce prijímať ambicióznejšie ciele, než Slovensku vyplývajú z medzinárodných záväzkov.

Prírode blízke hospodárenie v lese. Foto – Soňa Mäkká

Lesníci odmietajú byť stratovým odvetvím, ktoré je odkázané na verejné zdroje, chcú vytvárať zisky trvalo udržateľným lesným hospodárením. „Lesníctvo je pripravené v spolupráci s ochranou prírody prispôsobiť svoje postupy novým potrebám, zavádzať prírode blízke hospodárenie v lesoch chránených území aj mimo nich, pestovať odolné lesy adaptované na zmenu klímy a trvalo poskytovať ekosystémové služby lesov pre verejnosť.“

Ochranári uviedli, že berú na vedomie požiadavku vlastníkov pôdy na rešpektovanie súkromného vlastníctva a princípu dobrovoľnosti a transparentnosti spolupráce s vlastníkmi pôdy pri dosahovaní cieľov ochrany prírody, napríklad pri zonáciách chránených území. Na týchto záveroch konferencie sa zhodli všetci účastníci diskusie, medzi ktorými boli lesníci, ochranári, samosprávy aj drevospracujúci priemysel.

Kde majú byť lesy bez zásahov človeka

Návrh Národného lesníckeho centra považujú ochranári za dobré východisko. „Bude treba určiť,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lesy SR

Ochrana prírody

Príroda

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie