Denník N

Izrael: Krajina, ktorej líder sa pre strach o seba vzdáva jej najväčšieho bohatstva 

Ultraortodoxný židovský volič počas hlasovania v predčasných parlamentných voľbách vo volebnej miestnosti v meste Bnei Brak 9. apríla 2019. Foto – TASR/AP
Ultraortodoxný židovský volič počas hlasovania v predčasných parlamentných voľbách vo volebnej miestnosti v meste Bnei Brak 9. apríla 2019. Foto – TASR/AP

Nepotrvá to dlho a polovica izraelských židovských detí sa nebude učiť ani matematiku, ani angličtinu.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Multidisciplinárny vedecký tím Hebrejskej univerzity minulý týždeň zverejnil objav, ktorý by mohol prispieť k lepšiemu pochopeniu bunkových mechanizmov vedúcich k vzniku autizmu. V tom istom týždni spoločnosť IBM kúpila izraelský startup Polar Security, ktorý vyvinul novú technológiu na uchovávanie citlivých informácií. Jeho zakladateľ Guy Shanny je v tejto oblasti už veterán, svoj prvý technologický produkt predal ako 14-ročný.

Takéto správy sa v izraelských médiách objavujú pomerne často a dokumentujú, že táto krajina je skutočným lídrom v inováciách a jej hlavným bohatstvom sú vzdelaní, kreatívni, nebojácni ľudia a formálne aj neformálne systémy, ktoré ich vyhľadávajú a podporujú.

Lenže toto sa môže zásluhou politikov do pár desiatok rokov zmeniť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie