Denník N

Utopené zvieratá aj vyliata ropa. Experti objasňujú, čo hrozí prírode po zničení Kachovskej priehrady

Zaplavený Cherson po zničení Kachovskej priehrady. Foto - TASR/AP
Zaplavený Cherson po zničení Kachovskej priehrady. Foto – TASR/AP

Ráno sme boli v šoku, ale situácia v jadrovej elektrárni zostáva pod kontrolou, vraví pre Denník N starosta Enerhodaru.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Kachovská priehrada zadržiavala vodu v objeme 18 kubických kilometrov, teda asi 45-krát viac ako Liptovská Mara. Po utorkovom výbuchu sa začala vylievať a ukrajinskí predstavitelia Chersonskej oblasti vyzvali obyvateľov, aby si zbalili doklady a počkali na evakuačné autobusy.

„Toto je ekocída,“ napísal na Telegrame prezidentský poradca Andrij Jermak. Upozornil, že zničenie Kachovskej priehrady na rieke Dnipro na juhovýchode Ukrajiny ohrozuje Krym aj Zaporižskú jadrovú elektráreň.

Ďalší poradca Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak nazval incident „globálnou ekologickou katastrofou“. Tisíce zvierat a ekosystémov sa podľa neho v priebehu niekoľkých hodín zničia.

Čo presne by mohlo byť ekologickou katastrofou?

Podľa ekológa z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského Tomáša Derku ňou samotné vyliatie priehrady nie je. Môžu však nastať iné problémy.

Voda na prídel?

„Samotná záplava nie je ekologický problém. Na takýchto nižných riekach ako Dnipro sú záplavy bežnou súčasťou fungovania ekosystému,“ vraví Derka pre Denník N. Problém podľa neho spočíva v tom, že voda sa teraz

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Životné prostredie

Svet

Teraz najčítanejšie