Denník N

Bonusy Dôvery fungujú: zdravotná poisťovňa prilákala na preventívnu prehliadku tisícky ľudí

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Pred pandémiou sotva tretina, teraz až polovica! Takýto rapídny skok v účasti na preventívnych prehliadkach zaznamenala zdravotná poisťovňa Dôvera u všeobecných lekárov pre dospelých.

Príčina? Peniaze. Stačilo podmieniť získanie finančného príspevku na zuby účasťou na preventívke nielen u zubára, ale aj u všeobecného lekára. Príspevky na ošetrenie u zubára a na dentálnu hygienu sú populárne, Dôvera na nich svojim poistencom vyplatila už takmer 45 miliónov eur.

Čo hovoria čísla?

Porovnali sme počet preventívnych prehliadok v prvom kvartáli roku 2019, keď ešte Dôvera nepodmieňovala získanie príspevku na zuby preventívnou prehliadkou u všeobecného lekára, s tým istým obdobím v roku 2023.

„Preventívkovosť“ sa medziročne zvýšila o 42 percent: v prvom kvartáli 2023 absolvovalo prevenciu 83-tisíc dospelých poistencov, čo je o 29-tisíc viac ako v rovnakom čase roku 2019.

Podľa odhadov Dôvery príde na preventívku v priebehu dvoch rokov o 200-tisíc poistencov viac, ako by prišlo v prípade, keby príspevok na zuby zostal bez podmienky absolvovania všeobecnej preventívnej prehliadky.  „Predpokladáme, že účasť na prevencii sa do konca roku 2023 prehupne nad polovicu všetkých našich poistencov, teda na 51 percent,“ odhadol Branislav Jendroľ, riaditeľ úseku služieb poistencom Dôvery.

Je za vyššou účasťou na preventívnych prehliadkach skutočne benefit Zdravé zuby?

Príspevok na zuby  je neodškriepiteľnou motiváciou preventívnej prehliadky u všeobecného lekára u ľudí, ktorí využili možnosť absolvovať ju dodatočne, teda do 90 dní po ošetrení u zubára.

Priamu motiváciu však najlepšie vidieť pri poistencoch, ktorí prevenciu doteraz zanedbávali. Štatistiky Dôvery hovoria, že za posledných 5 kvartálov (rok 2022 + 1. kvartál 2023) prišlo až 27-tisíc ľudí na prevenciu po viac ako 5 rokoch. Ešte početnejšia bola skupina ľudí, ktorí prišli na prevenciu po 10 rokoch – bolo ich podľa odhadu asi 30-tisíc.

Koľko to stojí?

Za 200-tisíc preventívnych prehliadok „navyše“ a laboratórne vyšetrenia, ktoré sú ich povinnou súčasťou, uhradí Dôvera zhruba 8,8 milióna eur. Táto investícia do zdravia sa však vyplatí. Poistencom i zdravotnej poisťovni.

Ako?

Ako príklad môžu poslúžiť dáta o počte vyšetrení na rakovinu hrubého čreva. Približne 6 až 8 percent poistencov, ktorí len v prvých troch mesiacoch tohto roku absolvovali preventívnu prehliadku a súčasne požiadali o zubný benefit, malo pozitívny test na skryté krvácanie typické pre rakovinu hrubého čreva. V reálnych číslach išlo o cca 450 takýchto poistencov Dôvery – len za prvé tri mesiace roku 2023. Návšteva lekára sa im vyplatila dvojnásobne: nielenže vďaka nej získali bonus na zuby, mohli zároveň včas začať riešiť tento zdravotný problém.

Množstvo spôsobov, ale len jeden úspešný

O zvýšenie účasti na preventívnych prehliadkach sa Dôvera rôznymi spôsobmi pokúšala už dávno v minulosti, ale bez úspechu. „Využili sme všetky svoje možnosti, išli sme nad rámec povinností, snažili sme sa pôsobiť na zdravotníkov i poistencov, ale zabrali až finančné benefity,“ priblížil Jendroľ.

  • Už v rokoch 2013 a 2014 poisťovňa lekárov motivovala finančnými odmenami, ak dosiahnu určitý podiel svojich pacientov s aktuálnou preventívnou prehliadkou.
  • V rámci programu Zdravé srdce sa snažila Dôvera poistencom zabezpečiť potrebnú zdravotnú starostlivosť včasným vyhľadávaním kardiovaskulárnych chorôb. Zo 136 zmluvne zaviazaných lekárov však robili potrebné vyšetrenia len šiesti.
  • Aj počas covidu sme posielali poistencom a poistenkám pozvánky na preventívne vyšetrenia súvisiace s rakovinou prsníka, krčka maternice, hrubého čreva a konečníka. Na 307-tisíc pozvánok na preventívne vyšetrenie v súvislosti s karcinómom hrubého čreva zareagovalo len 91-tisíc ľudí.
  • Poisťovňa lekárom zrušila limity a zvýšila im platby. Napriek tomuto všetkému sa jej účasť poistencov na preventívkach darilo zvyšovať len nepatrne.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zdravie

Teraz najčítanejšie