Denník N

Fenomén Rammstein: prečo ľudia počúvajú takú škaredú hudbu?

Rammstein v roku 2016. Foto - Olaf Heine
Rammstein v roku 2016. Foto – Olaf Heine

Skupina Rammstein vystúpi v stredu 14. júna na Slovensku; jej spevák Till Lindemann v týchto týždňoch čelí množiacim sa obvineniam zo sexuálneho zneužívania.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor pôsobí na Filozofickej fakulte Ostravskej univerzity, zaoberá sa kritickou teóriou a sociológiou náboženstva.

„Rammstein sú nemeckí Rolling Stones – bohužiaľ,“ poznamenal jeden nemecký komentátor. V Nemecku skupinu Rammstein niekedy dokonca spájajú s nacizmom a pre časť populácie je neprijateľná.

Obvyklé sú aj výhrady týkajúce sa jednoduchosti či prvoplánového charakteru ich piesní.

Najnovšie kapelu a predovšetkým jej speváka Tilla Lindemanna obviňujú aj zo sexuálneho zneužívania žien na koncertoch.

Dajme však opäť slovo kritikom, ktorí nazývajú koncerty Rammsteinu „etablovaným obchodným modelom ľahko prihlúpleho pseudoohrozenia“. Veď hlavne, že si fanúšikovia užijú ďalšiu pyrotechnickú šou.

Ty máš – ty nenávidíš

Mimoriadna a desaťročia pretrvávajúca medzinárodná popularita skupiny Rammstein je vzhľadom na typ jej hudobnej tvorby zaujímavým fenoménom. Patrí k štýlu „neue deutsche Härte“ či „industrial metal“ a vyznačuje sa najmä nekompromisne prierazným rytmom a drsným spevom bez výraznejších melodických aspektov.

Témy, o ktorých skupina spieva, sú zväčša veľmi negatívne – napríklad kultová pieseň s názvom Du hast hrá na dvojznačnosť nemeckého du hast – du hasst (ty máš – ty nenávidíš), pričom je typické, že sa zdôrazňuje druhý význam.

Ďalšími témami skupiny Rammstein sú napríklad sexuálne násilie a zneužívanie, kanibalizmus či smrteľné následky nehody.

Čo na takej hudbe poslucháčov priťahuje?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Hudba

Sexuálne zneužívanie

Kultúra

Teraz najčítanejšie