Denník N

Opraviť sa dá všetko, vraví expert na priehrady. Úroda však skončila celá pod vodou

Zaplavené ulice Chersonu. Foto - TASR/AP
Zaplavené ulice Chersonu. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Počas druhej svetovej vojny Spojenci ničili nemecké priehrady zámerne, hovorí expert na vodné stavby Ladislav Satrapa, keď hľadá paralely v minulosti. Dodáva, že Nemci všetky dôležité priehrady dokázali opraviť.

Vedúci katedry hydrotechniky stavebnej fakulty ČVUT v Prahe v rozhovore tiež vysvetľuje, ako rýchlo vyschne ukrajinská pôda a prečo úroda tento rok na zaplavených miestach určite nebude.

Opisuje tiež, ako je možné takúto rozsiahle zničenú priehradu opraviť, kedy sa bude dať na zaplavenom území opäť fungovať a či sa dá pred podobnými útokmi vôbec brániť.

Čo ako prvé treba robiť pri zničení takej veľkej priehrady?

Keď vybuchne hrádza takej veľkej priehrady, treba hlavne zistiť, aká časť z nej je poškodená, ​​čo zatiaľ nie je jasné. Hlavný problém je, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie