Denník N

Čo bude s elektrárňou a čo si myslieť o ruskej verzii? Otázky a odpovede o Kachovskej priehrade

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ukrajinci oznámili, že ruské okupačné jednotky zničili Kachovskú priehradu. Rusi to popreli. Priehrada je každopádne v troskách. Prinášame rýchly súhrn otázok a prvých odpovedí.

Aký veľký je to problém?

Hovorí sa o najväčšom ruskom teroristickom útoku v celej vojne. V záplavovej oblasti pod priehradou žijú desaťtisíce ľudí, Ukrajinci na pravom brehu Dnipra uviedli do pohybu evakuačné plány. Čo sa deje na ľavom, okupovanom brehu, nie je príliš známe.

V rovinatom teréne južnej Ukrajiny sa priehrada tiahne 240 kilometrov do dĺžky a až 23 kilometrov do šírky. Zadržiavala okolo 18 kubických kilometrov vody. Na porovnanie: priehrada na Liptovskej Mare zadržiava 0,4 kubického kilometra vody.

Nemusí to však znamenať, že sa „vyleje“ celý objem priehrady. Záleží na tom, ako veľmi je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie